BEDRIFTSTEKNOLOGI

Verneplan for "Riks"en

Det skal utarbeides en verneplan for telefonkioskene, som et tillegg til den eksisterende verneplanen for 135 av Telenors bygg. Telenor skal stå som ansvarlig for restaurering og vedlikehold av kioskene som skal bevares.

Herman Berg
29. aug. 1997 - 13:22

Telefonkiosken blir hedret i Kulturminneåret 97. Torsdag ble en utstilling om den gode gamle telefonboksen åpnet på Norsk Telemuseum i Oslo.

Norsk Form, Norsk Arkitektmuseum og Norsk Telemuseum stod for arrangementet, som blant annet samlet statsråd Sissel Rønbeck, konsernsjef Tormod Hermansen og forfatter Jan Erik Vold.

Telefonkioskens Venner tok opp Rønbeck som nytt æresmedlem i anledning markeringen. Foreningen har som eneste formål å bevisstgjøre folk på den estetiske og kulturelle verdien av kiosken. Ved å sette fokus på kiosken håper vennene, ifølge pressemeldingen, at folk vil ta bedre vare på den. Hærverk er kioskenes største problem i dag.

Første skritt ble en ny "Riks"-kiosk som ble satt opp mellom Rådhusbrygge 1 og Akershus-utstikkeren i Oslo havn, nær det stedet der den første telefonkiosken ble plassert i 1933.

Georg Fasting har æren av å være "Riks"-ens designer etter å ha vunnet en arkitektkonkurranse. Georg Fasting vant arkitektkonkurransen i 1932 som skulle vise seg å resultere i den mer berømte telefonkiosken. Kiosken har i stor grad beholdt sin stil siden da, selv om den har krympet i høyde og er blitt atskillig lettere. Fra å veie over 800 kilo tidlig på 30-tallet, er vekten på den typiske telefonkiosken fra 1973 redusert til i overkant av 350 kilo.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.