RESULTATERFINANS

Verre enn fryktet i Baan

Nederlanske Baan silblør i kampen mot SAP og Oracle. Baan tapte 2,3 milliarder kroner i fjerde kvartal, vesentlig mer enn hva selskapet varslet snuoperasjonen deres skulle koste.

Einar Ryvarden
3. mars 1999 - 12:17

SAP og Oracle dyttet Baan ut av løypa i løpet av 1998. I kampen om kundene som skal ha store økonomi- og styringssystemer (ERP-systemer) klarte Baan bare å selge for én milliard kroner i fjerde kvartal i fjor, mot 1,7 milliarder kroner i fjerde kvartal 1997. I tillegg har selskapet brukt 1,6 milliarder kroner for å rydde opp og komme seg tilbake i løypa.

Dette er verre enn hva selskapet varslet om tidligere i januar. Da sa selskapet at det regnet med å tape "bare" 1,975 milliarder, ikke 2,3 milliarder kroner.

Omstruktureringen selskapet gjennomførte i høst reduserte antall ansatte med 1000 til 5200. Samtidig la Baan ned 50 kontorer de hadde åpnet i nye markeder.

- Baan Norge ble etablert i februar 1997 og omsatte i fjor for 45 millioner kroner, vekst på 120% sammenlignet med 1997. Omstruktureringen av førte til at Baan Nordic kvittet seg med 10 prosent av staben. Bare en person mistet jobben sin i Norge, forteller Øyvind Aronsveen, leder for Baan Norge.

Baan-aksjen falt seks prosent på børsen i Amsterdam i går etter at nyheten ble kjent.

Baan-sjef Mary Coleman sier til Wall Street Journal at problemene skyldes generelle industritrender, blant annet at de store kundene nå tenker mest på år 2000-problemet og har stoppet innføringen av nye datasystemer. Dette er nok en overdrivelse, for SAP er ikke rammet av år 2000-problemet på samme måte.

År 2000-problemet har vært en rakettmotor i ryggen for ERP-bransjen, men nå har rakketten snudd seg og bremser salget. Analytikere mener at de store bedriftene som ikke har rukket å komme i gang med sine ERP-prosjekter ikke vil rekke å bli ferdige før årtusenskiftet og må derfor vente. Dette vil bremse opp salget for SAP, Oracle, Baan og Peoplesoft betraktelig i resten av året.

SAPs salg i fjerde kvartal var bare 15 prosent lavere enn i fjerde kvartal i 1997. Til tross for år 2000-problemet forventer SAP at salget vil øke med 20 til 25 prosent og at fortjenesten vil øke med 25 til 30 prosent i 1999.

Baan er også truet av at en stadig voksende del av de større selskapene nå har kjøpt seg ERP-systemer, noe som presser leverandørene til å skalére ned og forenkle sine løsninger for å selge til de mellomstore kundene. Har møter Baan en rekke andre konkurrenter, som norske Agresso og svenske IFS.

Coleman sier at Baan nå er ferdig med omstruktureringen og at Baan ønsker å forbli uavhengige.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.