RESULTATERFINANS

Verre enn fryktet i Qualcomm

Snapdragon-produsenten sier opp minst 15 prosent av staben. Selskapet kan bli splittet opp.

Qualcomm er hardt presset etter nye skuffende resultater. Selskapet må nå kvitte seg med minst 4.500 ansatte. De kan også bli stykket opp i to deler.
Qualcomm er hardt presset etter nye skuffende resultater. Selskapet må nå kvitte seg med minst 4.500 ansatte. De kan også bli stykket opp i to deler. Bilde: Qualcomm
23. juli 2015 - 09:19

Innen utgangen av neste år skal Qualcomm ha redusert sine årlige kostnader med minst 1,4 milliarder dollar.

15 prosent av staben vil miste jobbene sine. Det tilsvarer kutt av 4.500 heltids stillinger. De skal også stramme inn på bruken av midlertidig arbeidskraft.

Dette er verre enn ventet. Tidligere har det sirkulert spekulasjoner om at 10 prosent ville bli overflødige.

Flere kontorer vil bli lagt ned og selskapet planlegger å flytte mer virksomhet til lavkostland. Det blir også kutt i lederlønninger, endringer i styret og i den operative ledelsen.

Den omfattende spareplanen ble varslet onsdag, da det amerikanske brikkeselskapet la frem et skuffende kvartalsregnskap (pdf).

Les også: EU gransker Qualcomm

Mulig fisjon

På bordet ligger også en mulig oppsplitting av selskapet. Qualcomm oppgir at de har engasjert finansrådgivere for å gjennomgå selskapets struktur i en prosess som kan munne ut i en fisjon.

Qualcomm CDMA Technologies, den delen av virksomheten som produserer og selger brikkene, har slitt kraftig etter at de effektivt er utestengt av den mest lønnsomme delen av mobilmarkedet, påpeker Financial Times.

Samsung gikk over til å bruke sin egenutviklede Exynos-brikke med lanseringen av Samsung Galaxy S6-smartmobilen som kom i april, ikke Qualcomms Snapdragon-prosessor som tidligere.

Les test: Galaxy S6 Edge - en av de flotteste mobilene vi har testet

Samlet representerer Samsung og Apple en betydelig del av markedet. Uten avtaler med noen av dem er Qualcomm i ferd med å bli kvalt.

Qualcomm er også under press fra hedge-fondet Jana Partners, som etter at de investerte 2 milliarder dollar i selskapet i våres har krevd kostnadskutt og en mulig oppsplitting.

Ideen, dersom det blir en slik fisjon, er å dele opp Qualcomm i to. En del for brikkeproduksjon og en annen for patentlisensiering, som ifølge Financial Times står for to tredeler av inntektene.

At hedgefondet har makt er det liten tvil om. Jana Partners har ifølge gårdagens kunngjøring fått gjennomslag ved at to av deres representanter får styreplass i Qualcomm. Ytterligere et tredje styremedlem Qualcomm selv skal utpeke legges til, etter godkjennelse av Jana.

Halvert overskudd

Omsetningen har falt 14 prosent til 5,8 milliarder dollar i siste kvartal. Lønnsomheten er enda hardere rammet. Netto overskudd falt 47 prosent, ned fra 2,1 milliarder dollar samme kvartal i fjor til nå 1,2 milliarder dollar.

I går nedjusterte Qualcomm dessuten sine prognoser for brikkesalget fremover, noe de forklarer med lavere etterspørsel for flaggskipmobiler levert med Qualcomm-brikker. De opplever også dårligere enn forventet etterspørsel i Kina. Det er tredje gang bare i år at prognosene deres blir senket.

Les også: Qualcomm vil inn på server-markedet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.