BEDRIFTSTEKNOLOGI

– Verre enn ventet

Trenger du PCer og lagring bør du bestille snart, råder stor norsk distributør

Flommen i Thailand skaper store problemer i harddisk-markedet. Bildet er fra en fabrikk i Ayutthaya, tatt i slutten av november.
Flommen i Thailand skaper store problemer i harddisk-markedet. Bildet er fra en fabrikk i Ayutthaya, tatt i slutten av november. Bilde: Sukree Sukplang/Reuters/SCANPIX
22. nov. 2011 - 13:14

Flomkatastrofen i Thailand har lagt landets harddisk industri i ruiner, noe som påvirker IT-markedet dramatisk. Siden Thailand er verdens klart største produsent av harddisker, med en andel på rundt 50 prosent, har det oppstått full tilgangskrise på disker.

- Nesten total tørke

Komplett, som er størst på salg av enkeltkomponenter i det norske markedet, merker nå situasjonen på kroppen. Kompletts innkjøpsdirektør Frode Hammer sier til digi.no at det nå nesten er total tørke i harddisk-markedet.

– Det er vanskelig å få tak i disker, og prisene varierer fra parti til parti, sier Hammer som kan fortelle at de høye prisene på disker vi så i slutten av oktober har vedvart. Når det eventuelt vil stabilisere seg er vanskelig å spå, ifølge Hammer.

– Verre enn forventet

Hos Norges største IT-distributør, Atea, merkes det også at harddiskmarkedet er i det reneste kaos.

– Det er flere som har signalisert at de står foran en mer utfordrende avslutning på året og start på det nye enn de tidligere hadde forventet. Spesielt innen lavprissegmentet er det størst utfordringer, sier Ole Johan Garli, som er IT- og logistikkdirektør i Atea, til digi.no. Atea opplyser at de enda ikke har merket noe på omsetningen eller leveranser, men at de har opplevd enkeltsituasjoner hvor de har måttet finne alternative løsninger.

– Kjøp nå

Garli forteller at både HP og Lenovo, som er viktige leverandører av PCer til Atea, har PCer tilgjengelig, men at det innen løse disker er langt mer utfordrende. Spørsmålet er når de store aktørene innen PC-markedet begynner å gå tomme i produksjonsleddet.

– Vårt råd til kunder som har behov for lagring eller PC-er er å kjenne sin besøkelsestid. De bør legge inn bestillinger så lenge det er tilgang, dess lengre man venter dess større er sjansen for å bli truffet, sier Granli.

Venter ikke ytterligere prishopp

Det har ifølge Komplett ikke vært store tegn til hamstring i det norske markedet, noe Hammer forklarer med at prisene steg svært raskt og før markedet fikk reagert.

Han tror imidlertid ikke at prisene vil stige voldsomt mye mer enn fra dagens nivåer, men det er store sprik fra produsent til produsent og fra produkt til produkt.

Prisoppgangen har også ført til mer interesse for SSD-disker, hvis prisforskjell fra mekaniske disker nå er minkende.

– Men for mange er ikke dette et alternativ ettersom kapasiteten ikke er like stor, sier Hammer til digi.no.

Bedring til våren?

Hvor lenge leveringsforstyrrelsene vil vedvare er umulig å si, men Ateas Grali forteller til digi.no at han har tiltro til at markedet vil ordne opp.

– Mange av produsentene vil omstille seg og finne alternative løsninger for produksjon. Når våren kommer bør man være tilbake i en normalsituasjon, sier Granli.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.