Verre nettsensur i Kina

PEN-medlem Zhang Yu sier nettsensuren skjerpes etter hvert som OL nærmer seg.

PEN-medlem Zhang Yu sier nettsensuren skjerpes etter hvert som OL nærmer seg.

Zhang Yu er kinesisk statsborger bosatt i Sverige, og medlem av det uavhengige kinesiske PEN-senteret som er en del av skribentorganisasjonen PEN International.

På en pressekonferanse i Tokyo i går uttalte Zhang at Kinas nettpoliti det siste året er blitt mer effektivt i sin overvåking av Internett med tanke på å undertrykke ytringsfriheten.

Zhang viser til et bredt kontaktnett i Kina som holder ham løpende informert om utviklingen. Han peker blant annet på tiltak som å kreve ID for enhver bruk av internettkafeer tvinger folk til selvsensur. Han mener forverringen er spesielt merkbar etter hver som OL nærmer seg.

Umiddelbart etter jordskjelvet i Sichuan ble nettsensuren noe lettere. Zhang mener dette var midlertidig, og at myndighetene nå har gjenetablert seg.

Sammen med lederen for den japanske avdelingen av Amnesty International, Makoto Teranaka, rettet Zhang en appell til Japans statsminister Yasuo Fukuda om å be kinesiske myndigheter bedre landets respekt for menneskerett, og sette klare betingelser for en eventuell deltakelse på åpningsseremonien til OL, for eksempel frigivelse av fengslede journalister.

    Les også:

Til toppen