Versjon 2.4 av Linux-kjernen snart klar

Det ble ingen Linux-pakker av 2,4-varianten å finne under juletreet i år, slik Linus Torvalds først lovet, men en lansering nærmer seg. En testversjon ble sendt ut til den harde kjerne 31. desember og det endelig kodeslippet ventes å skje om kort tid.

Linus Torvalds og kompani begynner å gå Microsoft i næringa også når det gjelder å ikke holde det man lover. Det finske Linux-opphavet lovet først at Linux 2.4-kjernen skulle lanseres for ett år siden. I mai i år kom så meldingen om at produktet neppe ville være ferdig før i oktober 2000. På LinuxWorld i Frankfurt 6. oktober måtte imidlertid Torvalds innrømme at desember nok var et mer sannynlig lanseringstidspunkt. Det ble senere presisert at det i hvert fall skulle skje noe før jul 2000. Nå ser det imidlertid ut til at tidspunktet for en lansering omsider nærmer seg. Ifølge ZDnet.co.uk leverte Linus Torvalds og de andre kjerneprogrammererne den 31. desember det som skal være den første og eneste prerelease-versjonen av Linux 2.4.


I et notat Torvalds sendte til sine testere på nyttårsaften erkjenner han at han ikke kunne innfri tidligere lovnader om en endelig lansering av 2.4 i løpet av desember.

- OK, jeg klarte ikke 2.4.0. i 2000. Tøft. Jeg prøvde men det dukket opp ting i siste liten som vi måtte fikse, og det beste jeg kan klare er denne prereleasen, skriver Torvalds, ifølge ZDnet.co.uk.

Torvalds har bedt alle de store Linux-aktørene om å kjøre grundig testing internt.

Linux 2.4 regnes som en stor milepæl fordi den omfatter nye egenskaper som er viktige for bedriftsmarkedet. Dette inkluderer bedre støtte for symmetrisk multiprosessering, støtte for USB (Universal Serial Bus), samt et omskrevet nettverklag. Analytikere mener at den forbedrete kjernen vil tilby bedrifter det de savner mest i Linux, nemlig skalérbarhet.

Mange av de største Linux-distributørene skal allerede ha gjort klar for den nye kjernen i det siste utgavene av selskapenes Linux-distribusjoner. Red Hat Linux 7.0, som nylig ble sluppet, inneholder i dag Linux 2.2, men er bygget for å utnytte egenskapene i Linux 2.4.

Red Hat har planer om å gjøre 2.4-kjernen til motoren i sin neste Linux-versjon (kodenavn Florence) som skal slippes i løpet av første kvartal i år.

Til toppen