RESULTATERFINANS

Versjon 3: Sammenbruddet slik innsiderne ser det

I Cell Network var man livredde for å bli spist opp av Pixelpark. Nærmest i panikk gikk derfor Cell sammen med Mandator i håp om å bli en likeverdig partner med store Pixelpark. Men så gikk markedet galt, Mandator likte ikke Pixelpark, og fusjonen med tyskerne gikk i vasken.

Sigvald Sveinbjørnsson
9. nov. 2000 - 08:01

Den tredje versjonen av hva som gikk galt med fusjonen mellom Pixelpark og Cell/Mandator er bygget på samtaler med lukkede kilder som var nær prosessen i april.

Historien begynner en vinterdag i Stockholm. Marcus Bäcklund, toppsjef i Cell, legger frem en plan om å fusjonere med tyske Pixelpark. Bäcklund har hatt samtaler med lederen for Pixelpark, Paulus Neef, om dette og de har begge en følese av at dette er en riktig deal.

De som får høre om Bäcklunds plan stusser noe. Man har nettopp unnagjort en fusjon med Mandator, som på daværende tidspunkt ennå ikke var formelt banket gjennom. Men Bäcklund mener at de må agere raskt. Kapitalmarkedet er på sitt aller heteste og Cell ser muligheten til å bli en voldsom kraft i "Den Nye Økonomien" - frontet av en ny stor partner i Tyskland. I Cell hersker en strategisk forståelse av at man må inn i det tyske markedet for å ta del av den kraftige veksten i regionen.

- Pixelpark hadde tidligere banket på døren til Cell, men dette var før Cell gikk sammen med Mandator, sier en kilde til digitoday.no.

Cell hadde sett at de kunne bli slukt i et jafs av tyskerne, som var verdsatt himmelhøyt på børsen i Frankfurt samt at de hadde mediegiganten Bertelsmann i ryggen.

Cell hadde ikke slike eiere.

- De var redde, sier en som forklarer Mandator-sammenslåingen slik:

- Med fusjonen mellom Cell og Mandator måtte Cell gå med på en hel masse kompromisser. Det hele er litt underlig. Bäcklund og Carlzon hadde begge en drøm om å være ledene, men å bli spist opp harmoniserte dårlig med disse drømmene, sier kilder i Cell som var sentrale i fusjonsarbeidet.

Men Bäcklund fikk gjennomslag til slutt.

- Dette var en meget god avtale, ikke minst industrielt, noe det var stor enighet om i såvel Mandator som i Cell. Og det stemmer ikke at Mandator ikke var med på notene, de var minst like entusiastiske, påstår kilder i Mandator og Cell.

Da man til slutt gikk sammen om en fusjonsavtale, som ble utformet i ekspressfart, var man innstilt på at man skulle konsolidere ganske fort. Men så kom urolighetene på kapitalmarkedet, og man fikk gnisninger mellom investorene på Cell/Mandator-siden og i Pixelpark.

Etter det digitoday forstår var det primært på Mandator-siden man fikk problemer med eierne. Noen mente at man skulle roe ned, kanskje utsette eller i alle fall gå i dialog med Pixelpark om grunnelementene i avtalen de hadde skrevet under på den 21. mars.

Parallelt med dette begynte også Pixelpark å stille spørsmål ved Mandators fremtidige rolle, sier en kilde som hevder at Mandator ble sett på som et IT-selskap som hadde en noe annen fremgangsmåte, organisasjon og metodikk enn det Pixelpark og Cell hadde. Dette synspunktet deles imidlertid ikke av andre kilder, som mener Mandator så absolutt var en interessant og riktig partner.

Uansett - til slutt krevde Cell/Mandator å diskutere avtalen med Pixelpark på nytt, noe tyskerne ikke tolererte.

- Dette tok Neef særlig hardt. Han er en følsom mann, og tok dette nesten personlig, påstår en kilde overfor digitoday.no.

Bruddet var et faktum.


digitoday spør:
Hvilken forklaring tror du på?
Jeg tror på versjon 1 - Cell
Jeg tror på versjon 2 - Pixelpark
Jeg tror på versjon 3 - de anonyme innsiderne
Se resultat

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.