ANALYSER

Verste fall i pc-markedet noensinne

Men én av de store aktørene vokser likevel.

Apple er den eneste av de større pc-leverandørene som økte leveransene i 2015. Her representert ved en Macbook Pro.
Apple er den eneste av de større pc-leverandørene som økte leveransene i 2015. Her representert ved en Macbook Pro. Bilde: Apple
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
13. jan. 2016 - 09:45

Leveransene i det globale pc-markedet falt kraftig i forrige kvartal. IDC mener fallet var på 10,6 prosent, mens Gartner melder om et fall på 8,3 prosent. Begge understreker at det dreier seg om foreløpig tall.

Med nedgang i leveransene i fem kvartaler på rad, ble det i fjor for første gang siden 2008 levert færre enn 300 millioner pc-er på et år. Ifølge IDC var den samlede nedgangen i pc-leveransene i fjor på 10,4 prosent – den største noensinne. Gartner mener at nedgangen var på 8,0 prosent.

Levetid og uroligheter

IDC trekker fram en rekke ulike årsaker til at det har gått som det har gått. Økt levetid for pc-ene enn tidligere, kombinert med at mange nå gratis oppgraderer til Windows 10 i stedet for å kjøpe seg en ny maskin for å få den nyeste Windows-versjonen, er trolig blant hovedårsakene.

Det er fortsatt relativt få bedrifter som har startet overgangen til Windows 10. Det er fortsatt uklart om et flertall av disse vil velge å oppgradere på eksisterende maskinvare eller kjøpe nye pc-er i forbindelse med utrullingen.

Konkurransen fra smartmobiler og nettbrett er fortsatt tilstede, selv om veksten i disse markedene har bremset opp.

Gartners tall for pc-leveransene i 2015. Den øverste tabellen viser tallene for fjerde kvartal.
Gartners tall for pc-leveransene i 2015. Den øverste tabellen viser tallene for fjerde kvartal Bilde: Gartner
 

Økonomiske uroligheter i flere regioner og sterk dollarkurs bidrar heller ikke til økt etterspørsel etter nye pc-er.

Ifølge Gartner falt pc-leveransene i EMEA-området (Europa, Midtøsten og Afrika) med hele 16 prosent i fjor. Noe av årsaken skal ha vært store lager av Windows 8-maskiner i Vest-Europa. I Øst-Europa skal det derimot ha vært en smule vekst i leveransene.

Leverandørene

Lenovo er fortsatt den største pc-leverandøren og beholder posisjonen delvis fordi selskapet ikke opplever et like stort fall i leveransene som det flere av konkurrentene gjør.

Det er derimot HPs leveranser som faller mest i fjerde kvartal, blant selskapene topp fem. Dette forklares med at solgte uvanlig mange lavt prisede Bing-notebooks i USA i fjerde kvartal i fjor.

IDCs tall for pc-leveransene i 2015. Den øverste tabellen viser tallene for fjerde kvartal.
IDCs tall for pc-leveransene i 2015. Den øverste tabellen viser tallene for fjerde kvartal. Bilde: IDC
 

For hele 2015 er HPs leveransenedgang lavere enn nedgangen i det totale markedet.

Også Dell har på grunn av begrenset nedgang i leveransene greid å øke markedsandelen i fjor.

Apple er det eneste av de store pc-leverandørene som ikke bare økte markedsandelene i fjor, men som også hadde vekst i leveransene.

Asus og Acer greier begge å komme med i noen av topplistene til IDC og Gartner. Asus gjør det ikke så galt og beholder eller øker i alle fall markedsandelene. Acer er den av de navngitte leverandørene som opplever den største, prosentvise nedgangen i leveransene i fjor, også i fjerde kvartal.

Både IDC og Gartner tror at fallet i leveransene på ingen måte vil bli like stort i 2016. Gartner mener det kan ende på rundt 1 prosent nedgang.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.