Veteranene forlater ventureselskapene

Veteranene forlater ventureselskapene

Nå slutter mange av gutta som sørget for at aktører som Google, Apple og Compaq ble født.

Ventureselskapene i Silicon Valley har løftet frem de fleste av verdens største og mest kjente IT-selskaper, blant annet Google, Sun, Apple og Compaq. Nå hopper mange av veteranene av.

Markedet for ventureselskapene er ikke hva det engang var. Selskapene har enorme pengersummer som de kan investere, men IT-selskapene har bruk for mindre penger før. Samtidig er det mange som kvier seg for en børsnotering på grunn av krevende regulatoriske forhold etter at Sarbanes-Oxley-lovgivningen trådte i kraft.

Dermed blir det stadig flere selskaper som selger seg til større etablerte selskaper istedenfor å sikte mot en børsnotering. Ofte gjør de det også før et ventureselskap har kommet inn i selskapet med penger.

Salg til et etablert selskap kan være lukrativt. Youtubes salg til Google og Skypes salg til eBay er gode eksempler på det, men de er da også ganske ekstreme tilfeller.

- Du får ikke superstore avkastninger når selskaper blir solgt. Du kan ikke skape et Google gjennom salg og et salg på YouTube-nivå er veldig sjeldent, sier Mark Hesen, leder av amerikanske National Venture Capital Association til Financial Times.

På toppen av at det blir vanskeligere for ventureselskapene å oppnå god avkastning på sine investeringer, så begynner også mange av de mest kjente skikkelsene å trekke på årene og ifølge Financial Times er det et stort generasjonsskifte på gang.

- Folk er slitne. De har gått gjennom denne atomvinteren på forgjeves jakt etter utgangsmuligheter. Noen av dem senker tempoet og pensjonerer seg, sier Alex Mendez, partner i Storm Ventures til Financial Times.

Noen av partnerne som slutter, starter for seg selv, men den store trenden skal være at de enten roer ned tempoet eller trekker seg helt ut.

- Om fem år fra nå, når du tar en titt på hvem folk mener er de ledende selskapene, så vil det ha vært en omveltning på minst 50 prosent sammenlignet med listen for fem år siden, sier Clint Harris, partner i Grove Street Advisors til Financial Times.

Til toppen