VG Nett vraker all maskinvare

De tekniske problemene som har plaget VG på nettet i lengre tid, håper man å bli kvitt for godt. All maskinvare blir byttet ut, og man håper at leserne nå vender tilbake til et forhåpentligvis mer stabilt VG Nett. Hvor mye dette vil koste VG, er imidlertid mer usikkert.

- I et møte med EUnet tirsdag bestemte vi, siden vi ikke finner feilen som stadig plager oss, at vi skal skifte ut all maskinvare. Vi er lei av å ha et ustabilt system. Folk oppfatter oss som ustabile, og det er jo naturlig, for vi har vært ustabile og har mistet lesere. Det er klart det er surt å ha tekniske problemer. Vi håper den nye maskinvaren er på plass i løpet av helga, sier VG Netts redaksjonssjef Niels Røine. Han vil ikke si noe om hvor mye investeringene vil koste.

- Det er klart dette har kostet oss penger, men det koster penger å miste lesere også, sier Røine som i nærmeste fremtid hopper av stillingen som sjef for VG Nett og går over til en stilling i Schibsted.

Overfor digi.no avviser Røine at hans avgang har noe å gjøre med dalende leseroppslutning på grunn av ustabilt system slik SOL:ID spekulerte i tidligere denne uke.

- Min avgang har ikke sammenheng med nettstatistikken offentliggjort i forrige uke. Stillingsskiftet ble avgjort for tre uker siden, og ledelsen måtte vurdere hva slags stilling man ville utlyse. Derfor har man ventet med å offentliggjøre denne beslutningen, forteller Røine.

EUnet AS er det selskapet som i dag fungerer som webhotell og drifter nettavisens webtjeneste. Hvor mye det vil koste VG Nett å skifte operativsystem og maskinvare, vil EUNets systemkonsulent Åge Røbekk ikke spekulere i. Han vil heller ikke si noe om hva feilen i VGs system består i.

- Nå vil vel systemet fungere feilfritt?

- Jeg har bakgrunn fra naturvitenskapelige fag og har lært at ingenting er stabilt. Ingen person kan overbevise meg om at en datamaskin kan være fullstendig stabil, men basert på min erfaring vil jeg tro at dette systemet vil fungere fint, sier Røbekk til digi.no.

Bente Sofie Hedenstad, avdelingssjef for dataavdelingen i VG bekrefter at det er en utskifting på gang av operativsystemer for web-avdelingen.

- Vi har hatt AST-maskiner til nå, og vi har hatt problemer. Vi skal skifte til Solaris-baserte maskiner, men det vil ikke bli investert i ny software, sier Hedenstad. Summen på nyinvesteringene regner hun med ligger rundt 400.000 kroner.

Etter det digi.no har grunn til å tro, skal SUN UltraSparc-maskiner installeres i VG Netts lokaler i løpet av kort tid.

Vaktsjef på multimedia i VG, Frode Nielsen, avviser at det er noe feil med maskinene man har brukt til nå.

- Det er ikke noe feil med maskinene, men de er ikke store nok. Trafikken er for stor, rett og slett. Vi skifter operativsystem fra Linux til Unix, hvor plattformen skal være Solaris 2.60, som er nyeste utgave av Suns Solaris-program. Disse investeringene gjøres for å skalere opp systemet. Det er klart det er hyggelig å ha mye trafikk, men det koster også penger, sier Nielsen til digi.no.

Unix er operativsystem som har en stor del av markedet blant tunge systembrukere, mens Linux er en gratis utgave av Unix.

Til toppen