VG satser på digital-radio

Tabloidavisen VG har tegnet en intensjonsavtale med Norsk Radio Digital (NRD) om levering av nyheter og å gå inn på eiersiden i digitalradio-selskapet dersom NRD blir tildelt den siste digitale radiokonsesjonen.

Tabloidavisen VG har tegnet en intensjonsavtale med Norsk Radio Digital (NRD) om levering av nyheter og å gå inn på eiersiden i digitalradio-selskapet dersom NRD blir tildelt den siste digitale radiokonsesjonen.

Det har vært hard kniving mellom aktørene som ønsker seg den siste digitale radiokonsesjonen (Digital Audio Broadcast - DAB). Den søkeren med mest penger i ryggen har vært Radio 2 Digital med Aller-gruppen, Scandinavian Broadcasting System og PeSju Kristen Riksradio på lagt.

Bak konkurrenten Norsk Radio Digital (NRD)har det vært et kjendisspekket lag, md blant andre Øystein Sunde, Bjørn Eidsvåg, Knut Lystad og Tom Mathiesen. Tom Hovde og Roy Hovdan med bakgrunn fra P4 og Electric Farm leder søknadsprosessen. Et av argumentene til NRD har vært at hovedkvarteret til en eventuell radiokanal skal plasseres i distriktet - i dette tilfellet i Kristiansand - og det skal i hovedsak spilles norsk musikk.

- Vi har inngått en intensjonavtale med VG på flere ulike områder. Blant annet ser vi på løsninger med VG som leverandør av nyheter til kanalen og som framtidig eier. Vi har tegnet en intensjonsavtale og har planer om å inngå en bindende avtale om vi får konsesjon, forteller Hovdan i NRD til digi.no.

- Vi tror at dette styrker vår søknad. Før har vi følt at vi har manglet den formelle mediekompetansen. Nå har et av Norges største avishus gått inn, og vil bli en sterk eier. Vi har tegnet en avtale der VG skal bidra med sin kompetanse i en startfase uten at det koster så mye. De vil få betalt i form av eierandeler, forteller Hovdan til digi.no.

De siste signalene Hovdan fikk fra Statens Medieforvaltning gikk på at det er ventet en avklaring på hvem som får konsesjonen i løpet av juli måned. Dette er en frist som stadig har blitt forskjøvet og tatt lenger tid enn beregnet.

- Jeg tar det som et bra tegn for oss at det tar lang tid. Det betyr at kampen er jevn, sier Hovdan.

- Hva gjør dere hvis dere ikke får konsesjonen?

- Da kommer vi til å anke. Man må lete lenge etter gode argumenter for ikke å gi oss konsesjon, spesielt om man ser på spørsmålet med eierkonsentrasjon og distriktspolitikk. De må velge oss. Hvis en anke blir avvist, får vi se hva vi gjør. Det kommer ikke nye konsesjoner med det første, så da får vi legge prosjektet på is - vente og se, sier han.

Mulitmediasjef i VG, Frode Nielsen forteller at samarbeidet mellom VG og Norsk Radio Digital ikke er spikret, men bekrefter at det er undertegnet en intensjonsavtale.

- Norsk Radio Digital har henvendt seg til oss med en forespørsel om levering av redaksjonelt stoff. Vi har inngått en intensjonsavtale som innebærer at om de får konsesjonen, er det intensjonen at vi skal snakke sammen om å levere redaksjonelt stoff til kanalen. Utover dette er det nevnt en oppgjørsform hvor det er aktuelt at vi kan ta betalt i form av eierandeler, men jeg vil understreke at dette ikke er realitetsbehandlet hos oss. Det er klart at hvis vi skal involvere oss i prosjektet, ser jeg ikke bort i fra det at det kan være interessant for oss å gå inn på eiersiden, sier Nielsen til digi.no.

- Hva slags type nyheter er det snakk om at dere eventuelt skal levere?

- Vi leverer i dag nyhetene til TVNorge Interaktiv, og da leverer vi hele nyhetsspekteret. Det er ikke diskutert detaljer i avtalen, men hvis vi skal gå inn her, leverer vi det som er nødvendig, sier Nielsen.

- Hva så hvis selskapet ikke får den digitale radiokonsesjonen?

- NRK har digital radiokonsesjon, og vi har hatt samarbeid med NRK om mange ting, så selv om NRD ikke skulle få konsesjon, betyr ikke det at vi ikke går inn på digitalradio-markedet, understreker Nielsen.

- Grunnen til at VG er med på dette, er at vi ser på digital-TV og digital-radio som en fremtidskanal, og det er VG Multimedias jobb å se på hvilke muligheter som ligger for oss, sier Nielsen, som forteller at de er i dialog med de ulike aktørene på digital-TV markedet om blant annet utviklingen av elektroniske programguider (EPG).

Ved Statens Medieforvaltning blir det oppgitt at en avklaring på den siste av de digitale radiokonsesjonene er ventet om kort tid, sannsynligvis i neste uke.

Til toppen