JUSS OG SAMFUNN

VG stenger for anonyme innlegg

Vil stoppe usaklige innlegg og «søppelkommentarer».

12. aug. 2011 - 12:56

Oslo (NTB-Peter Tálos): For å unngå usaklige innlegg og det redaktøren kaller søppelkommentarer, har VG Nett stengt muligheten for å legge igjen anonyme kommentarer.

Mens det tidligere har vært mulig å legge inn anonyme kommentarer under enkelte nyhetssaker i nettavisen, stengte redaktøren for denne muligheten torsdag. I stedet må de som ønsker å kommentere logge seg inn via det sosiale nettstedet Facebook, hvor langt de fleste opererer under sitt virkelige navn og oftest med bilde.

- En stor andel av brukerne på Facebook framstår med fullt navn og bilde, og vi tror at kommentarene under våre artikler blir bedre når folk bruker eget navn, sier redaktør Espen Egil Hansen i VG Nett til NTB.

Til Vårt Land sier redaksjonssjef René Svendsen av det fremdeles vil kunne være et problem med falske Facebook-profiler, men at det under en prøveperiode har vist seg at dette problemet er svært lite.

- Søppelkommentarer

I kjølvannet av terroraksjonene 22. juli har debatten om retten til anonym meningsytring på internett rast. Mens enkelte har tatt til orde for et forbud mot anonymitet, har andre pekt på dette trolig er i strid med grunnloven og også praktisk svært vanskelig. For VG Nett var ønsket primært å rydde opp i kommentarfeltene.

- Vår største utfordring er ikke lovstridig innhold, men at mange kommer med korte heiarop eller søppelkommentarer. De som virkelig bruker tid på å formulere seg, drukner ofte i mengden, og vi håper det nye systemet vil endre på dette, sier Hansen.

- Flere tør

I avisens diskusjonsforum må brukerne registrere seg med telefonnummer, akkurat som tidligere. Slik vet avisen hvem som står bak innleggene, selv om de utad i diskusjonene kan framstå som anonyme.

- Vi tror det har en stor demokratisk egenverdi det å delta i debatter og utprøve ulike standpunkter. Muligheten for å framstå anonymt gjør at flere en de som til daglig deltar i det offentlige ordskiftet tør delta, sier Hansen. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.