VG uten inntekter fra stor WAP-trafikk

I fjor høst fikk VG.no 65.000 kroner i måneden for WAP-trafikken. I år er inntekten null, til tross for at trafikken bare øker.

Årsaken er at både Telenor og NetCom har sagt opp sine WAP-avtaler med VG Multimedia.

VG.no-sjef Torry Pedersen opplyser at Telenor sa opp sin avtale mot slutten av november, NetCom tidligere på høsten.

Ser man på tallene for august i fjor hadde VG en WAP-trafikk på 1,3 millioner sidevisninger hvorav Telenor-abonnentene stod for over én million.

En avtale fremforhandlet av innholdsorganisasjonen Innholdnett (i dag Nettforum) har resultert i at alle medlemmene av Innholdsnett kunne innkassere fem øre sidevisningen.

Les sak fra 2001: Norsk innholdsallianse inngår avtale med mobiloperatørene

Men det var i 2001, og teleoperatørene fullførte denne såkalte 'innovasjonsstøtten' kun til i fjor, i hvert fall for VGs del.

I 2003 har WAP-trafikken bare økt for VG, som tilbyr en rekke tjenester, inkludert nyheter, væroversikt, underholdningsnyheter, stoff om Data og Internett og sportsnyheter med spesielt fokus på fotball.

Surfingen på mobiltelefon har sin topp mellom 16.00 og 17.00, det vil si etter jobben. Tjenestene er tekstbaserte og krever liten båndbredde.

Bortimot 1,7 millioner sidevisninger var det på VGs WAP-tjeneste i februar, avisen gikk altså glipp av 85.000 kroner forrige måned i mobilinntekter. SMS-avtalene som VG har med mobiloperatøren (CPA-avtalene) er imidlertid ikke berørt av disse oppsigelsene.

Et av alternativene for VG ville vært å legge ned tjenesten for å sørge for at teleoperatørene ikke fikk noe av disse ekstrainntektene, men Pedersen sier de vil at mer hensyn til brukerne og tjenesten popularitet.

VG.no-sjefen innrømmer at hans egen interesse for WAP-tjenesten har dalt med det faktum at de ikke lenger tjener penger på den.

- Dette skyldes at det ikke finnes noen konkurranse på dette feltet. Hadde det vært fire aktører, så er jeg overbevist om at noen hadde betalt for attraktivt WAP-innhold fra VG.

- Men sånn virker bare ikke det børsnoterte telemonopolet i Norge.

Til toppen