– Vi avlytter ikke samtalene dine

Samsung endrer personvern-skrivet for selskapets smarte tv-er.

– Vi avlytter ikke samtalene dine
Samsungs smarte tv-er lytter ikke til samtaler på den måten som det kunne tolkes ut av selskapets personvernopplysninger. Bilde: Samsung

Samsung kom i går med et offisielt blogginnlegg hvor selskapet forklarer hvordan teknologien for talegjenkjenning i selskapets SmartTV-produkter egentlig fungerer.

En rekke medier, inkludert digi.no, har den siste uken omtalt informasjon som Samsung selv oppgir i personverninformasjonen for de berørte tv-ene. I denne blir brukerne av tv-ene rådet til ikke å snakke om personlig eller sensitiv informasjon i nærheten av tv-en, da dette kan bli fanget opp og overført til servere hos en ikke navngitt tredjepart.

I blogginnlegget skriver Samsung at talegjenkjenningen kan bli aktivert på to ulike måter. Den ene krever at man først trykker på en knapp på fjernkontrollen og snakker inn i en mikrofon i fjernkontrollen. Det skal en del til for at denne funksjonaliteten skal fange opp sensitiv informasjon som ikke er ment for tv-en. Men så er det da heller ikke denne varianten det har blitt reagert på.

I tv-en

I enkelte tv-modeller sitter det en mikrofon i selve tv-en. Denne skal kunne reagere på forhåndsbestemte tv-kommandoer, slik som å endre kanal eller å øke lyden. Skal denne fungere over avstand, må den nødvendigvis være aktiv i alle fall så lenge tv-en er på.

Samsung opplyser ikke noe om akkurat denne detaljen, men skriver at taledata verken lagres eller overføres når disse forhåndsdefinerte kommandoene brukes. Selskapet understreker dessuten at selskapets tv-er ikke overvåker samtalene på stua. Etter alt å dømme er det slik at gjenkjenningen av disse kommandoene gjøres av selve tv-en, mens mer omfattende talekommandoer må gjøres med via fjernkontrollen – for eksempel å be tv-en anbefale en god science fiction-film.

Endrer

Samsung mener at det er den følgende setningen som har ført til forvirringen, og selskapet har nå forfattet en ny og mer omfattende forklaring. Denne er oppgitt i blogginnlegget.

«Please be aware that if your spoken words include personal or other sensitive information, that information will be among the data captured and transmitted to a third party through your use of Voice Recognition.»

Samsung presiserer også at taledataene som blir overført via nettet, er krypterte. Selskapet opplyser også at den nevnte tredjeparten, som står for den mer avanserte talegjenkjenningen, for tiden er Nuance Communications, en anerkjent leverandør av taleteknologi.

Nytt problem

Den siste uken har flere meldt om at deres ordinære tv-titting har blitt avbrutt av en annonse for Pepsi. Også dette skal ha skjedd på enkelte Samsungs SmartTV-modeller. Alt tyder dog på at det er en tredjepartsapplikasjon fra australske tv-selskapet Foxtel som er synderen. Ifølge The Verge har også andre forhåndsinstallerte apper oppført seg på lignende måte tidligere.

Les mer om: