KOMMENTARER

Vi betaler allerede avgift for piratkopiering

I Sverige har tenker man på en avgift på piratkopiering, men vi betaler egentlig allerede en.

12. juni 2006 - 14:14

Etter stengningen av Pirate Bay vakte den svenske justisminister oppsikt da han luftet sine tanker rundt en fildelinsavgift.

Forslaget som har fått mest oppmerksomhet den siste tiden, er å innføre en bredbåndsavgift som vil gå til rettighetshaverne for filmer og musikk. Modellen har hentet sin inspirasjon fra modellen radio og TV opererer med i forhold til avspilling av musikk. Selv om lytterne og seerne får høre og se gratis så betaler kanalene en avgift for det de sender. Rettighetsorganisasjoner fordeler så pengene videre til artister ut i fra hvilke låter som kanalene rapporterer inn at de har brukt. For artistene er dette en viktig inntektskilde som kan overstige inntektene av CD-salget.

Dette er uhyrlig, mener mange, men vi betaler i praksis allerede en avgift. Store og populære aktiviteter kan ikke ri på ryggen av eksisterende systemer. Vi betaler alle i praksis en fildelingsavgift når vi betaler bredbåndsregningene våre.

Til å begynne med spiste ikke fildeling så mye av verdens linjekapasitet, men nå tok piratkopiering av video og film av. Tall fra august i fjor viste at fildeling spiser opp mot 60 prosent av den internasjonale linjekapasiteten.

Det er særlig BitTorrent-systemet som spiser ytelse her i Norge. Det viser statstikk fra britiske CacheLogic som deler opp trafikken etter protokoll. Grafen under viser Bittorent-trafikk som en del av totaltrafikken.

Transporten av disse filene koster enormt med penger - og den regningen betaler vi alle. Internett-linjene kunne vært en god del billigere for mange brukere, men foreløpig kjører verdens internett-leverandører "fri bruk"-modellen. Det hadde vært interessant å få vite hvor mye billigere en ADSL-linje kunne ha vært dersom internett-leverandørene hadde stoppet fildelingstrafikken.

Men vi kommer neppe til å få se rabatterte ADSL-linjer som ikke kan brukes til å dele filer. For et slikt tilbud vil understreke at internett-leveranødrene sitter på en virkelig effektiv mulighet til å stenge ned veldig mye av fildelingen.

Her kan du lese Cachelogic-rapporten fra juli/august i fjor.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.