«Vi dobler ADSL-hastigheten»

- Nå kan du få opptil 40 megabit på kobber, lover norsk bredbåndsleverandør.

«Vi dobler ADSL-hastigheten»

- Nå kan du få opptil 40 megabit på kobber, lover norsk bredbåndsleverandør.

Bredbåndsleverandøren Dataguard sier de er først i Norge, når de nå lanserer tilbud om å doble opplevd hastighet med ADSL, både til privatkunder og bedrifter.

Konseptet er så enkelt at selskapet spleiser flere kobberkabler. I første rekke to kabler, allerede om kort tid kan det bli enda flere.

Dette betyr at ADSL-kunder som i dag bare kan få 2 megabit/s fordi de befinner seg langt unna koblingssentralen kan få 4 megabit/s. Samtidig dobles uthastigheten. De som har ADSL med 20 megabit/s kan dermed få 40 megabit/s, opplyser selskapet.

- På denne måten kan du få inntil 40 megabit ved strekninger på opptil 2-3 kilometer fra sentralen, sier pressekontakt Jo Lerheim i Dataguard til digi.no.

Som en rekke andre bredbåndsleverandører er de avhengig av å leie plass i Telenors sentraler. Her plasserer de en DSLAM («Digital Subscriber Line Access Multiplexer»), en nettverkssvitsj som knytter DSL-forbindelsen til transportnettet. I tillegg trenger kundene nytt ADSL-modem ved endepunktet, for å kunne få doblet ADSL-farten.

4 x ADSL

- På endepunktet bruker vi modem fra Comtrend. Det er et helt vanlig ADSL-modem, men med to ADSL-innganger. Om ett års tid vil vi teste opptil fire par med kobberlinjer. Kanskje før. Det er ingenting i veien for å bundle flere kobbertråden på denne måten, sier Lerheim.

Krever ledige linjer

Dette begrenses naturligvis av antall tilgjengelige kobberkabler i husstanden. Lerheim er av den oppfatningen at det er vanlig at mange kobberkabler er ledige.

- Spesielt eldre bolighus og bygårder har en overflod av dette. Enkelte bruker overhodet ikke kobberlinjene fordi husstanden har gått over til mobiltelefon som eneste telefonsamband, hevder han.

Dataguard sier de i første omgang tilbyr de doble linjene i byer som Oslo og Bergen, samt området øvre del av Hallingdal, nærmere bestemt fra Geilo til Nesbyen.

- Det er her vi har ledig kapasitet og har installert vår nyeste plattform. Vi kommer til å utvide til andre byer etter hvert, det er ikke utenkelig, sier Lerheim.

Hva koster dette?

Det er store forskjeller for hva bedrifter og privatpersoner betaler for bredbånd. Det gjelder også ved spleising av ADSL-forbindelser.

- For 40 megabit tar vi i overkant av 700 kroner av privatkunder i måneden. Det tilsvarende for bedrifter er rundt 3000 kroner.

Lerheim innrømmer at forskjellen skyldes to forhold. Bedriftstilbudet har helt andre krav til oppetid og tjenesteavtaler («SLA» - service level agreement) enn privatmarkedet. I tillegg er han åpen om at bedriftsmarkedet til en viss grad også er med på å subsidiere tilbudet til private.

Til toppen