– Vi er også hacket

Kinesere på digitalt raid mot amerikanske aviser.

Flere amerikanske nyhetsorganisasjoner melder nå at de har blitt hacket av det de antar er kinesiske hackere med tilknytning til myndighetene. Jakt på kilder og informasjon om kommende saker er motivasjonen, mener eksperter.
Flere amerikanske nyhetsorganisasjoner melder nå at de har blitt hacket av det de antar er kinesiske hackere med tilknytning til myndighetene. Jakt på kilder og informasjon om kommende saker er motivasjonen, mener eksperter.
1. feb. 2013 - 09:38

Det vakte oppsikt at New York Times denne uken avdekket at hackere, som mistenkes å ha bånd til det kinesiske maktapparatet, har brutt seg inn i deres systemer. Nå melder den amerikanske storavisen Wall Street Journal at de også har hatt ubudne kinesiske gjester i sine nettverk.

I en artikkel Wall Street Journal selv publiserte fredag skrives det at kinesiske hackere i flere år målrettet har gått på nyhetsorganisasjoner og tappet dem for informasjon.

Men hva er årsaken til dette? Kilder forteller til Wall Street Journals journalister at ved å «tappe» journalisters PCer så kan makthaverne i Beijing få informasjon om avisenes kilder og informasjon om kommende saker. I Kina har det vært forbundet med streng strafferisiko for kinesere å gi informasjon til utenlandske medier.

Kinesiske styresmakter tar imidlertid skarp avstand fra påstander om at de står bak målrettede angrep.

– Det er uansvarlig å komme med slike påstander uten solide bevis. Kinesiske myndigheter forbyr kyberangrep og har gjort hva som kan gjøres for å slå ned på slik aktivitet i henhold til kinesiske lover, sier en talsmann ved den kinesiske ambassaden i Washington til Wall Street Journal.

Avsløringene om de massive angrepne på New York Times og nå sist Wall Street Journal sine systemer er ikke godt nytt for kinesiske styresmakter, og er med på å underminere forholdet mellom Kina og vesten. Dette blir i USA sett på som et angrep på nasjonens sikkerhet og blir tatt med høyeste alvor.

At kyberspionasje, både rettet mot myndigheter men også bedrifter, er et økende problem er en kjent sak. At angrepene også er svært målrettede mot aviser, og har vært det lenge, vil imidlertid løfte oppmerksomheten og presse frem større grad av åpenhet om problemet.

Et viktig tegn i tiden er at det danske forsvaret nå har tatt en relativt aggressiv strategi. Den danske forsvarsministeren varslet denne uken at de akter å hacke tilbake, når de blir angrepet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra