– Vi er veldig fornøyd

Trass 20 prosent flere innlogginger hikket ikke Altinn i år.

– Vi er veldig fornøyd
Altinn sine servere, her representert fra et av datarommene til driftspartner Basefarm, klarte å takle 20 prosent trafikkvekst i forhold til i fjor. Så langt tirsdag har offentliggjøringen av selvangivelsen gått smertefritt. Bilde: Marius Jørgenrud

Tirsdag ble selvangivelsen tilgjengelig for de 580.000 som har registrert seg som «e-brukere» i Altinn. Men da klokken var litt over halv to tirsdag ettermiddag hadde 650.000 logget seg på Altinn for å sjekke siden midnatt. Dette er 20 prosent flere enn samme tid i fjor, da tjenesten klappet sammen etter voldsomt press.

Dermed har Altinn lykkes med å holde tjenesten oppe, selv om trafikken har økt med en fem-del siden i fjor. Som digi.no har omtalt i en rekke artikler i vinter har spenningen vært stor på om tjenesten for tredje år på rad vil knekke sammen.

Jørgen Ferkingstad i Altinn er fornøyd med dagen. Det var knyttet stor spenning til om den viktige statlige tjenesten ville klappe sammen for tredje år på rad.
Jørgen Ferkingstad i Altinn er fornøyd med dagen. Det var knyttet stor spenning til om den viktige statlige tjenesten ville klappe sammen for tredje år på rad.

– Vi er veldig fornøyd, sier Jørgen Ferkingstad som er kommunikasjonsansvarlig ved Altinn til digi.no. Han opplyser at de ikke har vist frem en venteplakat til noen av de som har logget seg på. Det var snarere regelen enn unntaket i fjor, da tjenesten etter hvert klappet sammen under det voldsomme presset.

Etter det digi.no er kjent med har Altinn satt inn betydelige server-reserver for å sikre seg at skattehungrige nordmenn fikk sjekket hvor mye staten har forsynt seg i 2012.

Men selv om svært mange logget seg på var det bare en brøkdel som faktisk fikk sjekket sine opplysninger. I en e-post fra Skattedirektoratet opplyser de at 202.000 hadde sjekket sin selvangivelse klokken halv tre tirsdag. Klokken 10.00 hadde 102.000 sjekket sine opplysninger.

Dette er langt lavere enn samme tid i fjor da over 100.000 hadde sjekket selvangivelsen allerede klokken halv åtte. For de fleste av oss, nærmere bestemt 3,9 millioner skatteytere, vil først få sjekket selvangivelsen den 2. april. Skattedirektoratet er imidlertid ikke fornøyd med at så få har registert seg for å bli «e-brukere», men melder at de i løpet av dagen har «vervet» tilsammen 600.000 personer som fra nå bare vil motta selvangivelse og skatteoppgjør gjennom elektroniske kanaler.

    Les også: