Vi finner oss i tull med mobiltelefoner

Ville du akseptert en PC med en ny type plugger og skjermoppløsning? Det gjør du når du kjøper mobil.

Har du vært med en stund i IT-bransjen, husker du kanskje teknologier som innstikkskortene med MCA-buss, nettverk-teknologien Token Ring og alle spillene som krevet at du hadde et 3DFx.

Slike teknikker ble lansert og ikke delt med andre fordi man ville være alene om en kanskje bedre teknologi. Men ganske raskt overtar et annet argument for å beholde propritære teknologier - de låser kunden til deg med ofte sterke lenker.

Investeringene i utstyret gjør at kundene lenge er villig til å svelge ulemper og fortsetter å kjøpe fra deg.

I IT-bransjen er det langt på vei slutt på propritær teknologi, i hvertfall på maskinvaresiden. Det står alltid mange selskaper bak når man forsøker å lansere noe nytt.

Men vi finner oss i mye rart når vi kjøper mobiltelefoner. Pluggene på bunnen av telefoner fra selskaper som Nokia, Sony Ericsson og andre er teknologiske dinosaurer som kanskje var nødvendig en gang, men for mange år siden mistet sin teknologiske argument.

Tenk om hvert digital-kameraprodusent hadde hatt sine egen kabelstandard for overføring av bilder til PC. Det har Nokia og Sony Ericsson og kan ta betalt deretter. En kabelen som kobler mobilen til PCen koster 200-400 kroner.

Ironisk nok er blant annet Microsoft som viser vei. Miniversjonen av Windows, CE, gir nye moblitelefonprodusenter en mulighet. Og med Microsoft følger PC-teknikk og USB-porter. Telefoner fra aktører om Qtek har en USB-kontakt i bunnen i stedet for en ny type sær-plugg.

Dermed kan alle kunder koble og synkronisere sine mobiler med PCer. I tillegg får du ladet mobilen med en vanlig USB-kabel, for USB-signalet er sterkt nok til det.

Med en USB-kabel du har allerede har liggende sparer du derfor både kjøp av kabel og gjenkjøp av en eller to ladere du sannsynligvis mister i løpet av mobilens levetid.

Men jeg skjønner Nokia og Sony Ericsson godt. Selskapene lever sannsynligvis langt på vei av salget av slikt utstyr. Konkurransen på selve mobilene er så tøff at selskaper som Siemens bare tjener noen titalls kroner på hver telefon.

Det triste er at plugg-valget avslører en holdning til kundene og egen makt. Lenge etter SMS-bølgen hadde tatt av krevet Nokia fem-seks menyvalg får du fikk lage en SMS.

Dessuten - når vi først ellers er i gang - hva med noen standardklasser for grafikk og skjermstørrelser slik PC-bransjen har blitt enige om? Det hadde nok mange utviklere av mobilt innhold satt pris på.

Les mer om: