- Vi har bommet på prisingen

Men det siste året har mobilt bredbånd tatt av, og nå er nesten alle Telenors basestasjoner oppgradert.

Svein Henning Kirkeng og Ragnar Kårhus medgir at Telenor må gjøre noe med prisingen av mobilt bredbånd.
Svein Henning Kirkeng og Ragnar Kårhus medgir at Telenor må gjøre noe med prisingen av mobilt bredbånd.

Men det siste året har mobilt bredbånd tatt av, og nå er nesten alle Telenors basestasjoner oppgradert.

På en pressekonferanse torsdag denne uken la Telenor fram status for mobilt bredbånd.

Det er først det siste året datatrafikken har tatt seg opp i mobilnettet. I dag har Telenor 150.000 kunder på mobilt bredbånd, av et totalmarked på opptil 250.000. Hele to tredeler av kundene har kommet iløpet av det siste året.

Svein Henning Kirkeng, leder for privatmarkedet og innholdstjenester i Norge, medgir at det er fire årsaker til at mobilt Internett ikke har tatt helt av:

- Vi har ikke truffet helt med prisingen, bare 40 prosent av terminalene støtter 3G, innholdstilbudet er fortsatt ikke godt nok og brukerne vil ha større hastighet, sier han til digi.no.

For at Telenor skal lykkes med å få flere på mobilt bredbånd og flere til å bruke mobiltelefonen til å se TV, laste ned musikk og nettspill samtidig som vi leser nyheter uten irriterende forstyrrelser, er det hastighet som gjelder.

Denne høsten har Telenor jobbet på spreng med oppgraderingen til HSDPA på Telenors basestasjoner. HSDPA er teknologien bak Turbo-3G som gir bredbånd rett på mobilen.

- 3G-nettet er blitt til Turbo-3G i løpet av 2008 med en hastighet på mellom 1 til 1,5 Mbit/s, hevder leder i Telenor i Norge, Ragnar Kårhus.-

Ifølge dekningssjef Bjørn Amundsen har Telenor i dag rundt 10.000 basestasjoner, som nå langt på vei har blitt oppgradert med større kapasitet.

- Vi har oppgradert nesten samtlige basestasjoner til turbo3G, sier dekningssjef Bjørn Amundsen.
- Vi har oppgradert nesten samtlige basestasjoner til turbo3G, sier dekningssjef Bjørn Amundsen.

- 86,6 prosent av Norges befolkning har i dag 3G-dekning, sier Amundsen til digi.no.

Han forteller at samtlige 3G sendere i nettet nå er oppgradert til HSDPA. Eneste unntaket er i kommunen Hasvik i Finnmark hvor en av tre venter på sambandsøkning. Det er Sørvær som er rett ved russiske grensen Murmansk.

Mobilt bredbånd med Turbo-3G er rundt ti ganger raskere enn med vanlig 3G. Med Turbo-3G kan du surfe på Internett med tilnærmet bredbånds-hastighet via mobilnettet. Teoretisk kan nedlastingshastigheten for Turbo-3G komme opp i 3,6 Mbit/s. Nomalt vil hastigheten ligge på 0,5-1,5 Mbit/s.

Amundsen tror veksten av nye kunder først og fremst vil komme fra hytte-kundene som krever å være på nett også i fritiden.

I november 2007 fikk både NetCom og Telenor konsesjon fra Post- og Teletilsynet for å bygge ut fjerdegenerasjons LTE nettet (Long Term Evolution). LTE-teknologien har en hastighet som ligger mellom 100 og 300 Mbit, men det vil ikke være aktuelt for Telenor å bygge ut med LTE før i 2010 eller 2011.

Telenor vil åpne for 3G i GSM-båndene i 2010, og det er spesielt interessant med 3G i 900-båndet. Det blir nå gjennomført et ikke-kommersielt prøveprosjekt i Rogaland.

- Vi vil også øke nedlastingshastighet på 7,2 Mbit/s etter hvert, forteller Amundsen.

iPhone har fått mye av æren for at mobil datasurfing tok av i USA, og konkurrenten Netcom har også lagt frem tall som viste at den ledet an her i Norge. Enn så lenge har Netcom fortsatt en ekslusiv avtale om å selge iPhone i Norge.

- Vi skulle gjerne hatt en avtale med Apple på iPhone, men ikke for enhver pris, uttaler Kirkeng.

Til toppen