– Vi har en kritisk IKT-situasjon

Trøbbel rammet Oslo kommune.

 – Vi har en kritisk IKT-situasjon
Flere av fagsystemene til Oslo kommune har vært nede siden mandag ettermiddag. Bilde: Alexander Ottesen/Wikimedia commons (fotofikling digi.no)

OPPDATERT:

Evry opplyser til digi.no onsdag morgen at problemene nå skal være løst og at systemene nå er oppe og går. Hva som forårsaket problemene, og grunnen til at reserveløsningene ikke slo til, er ennå ikke kjent.

Opprinnelig sak:

Oslo kommune har siden mandag ettermiddag opplevd store problemer med IT-driften. Flere kommunale systemer, som driftes av IT-giganten Evry og Datametrix, har vært utilgjengelige.

En tipser forteller digi.no at det skal ha vært aktuelt å stenge de kommunale delene av NAV-kontorene i Oslo samt at utbetalinger skal ha stoppet opp. Dette har det imidlertid ikke vært mulig for digi.no å avkrefte eller bekrefte ettersom Oslo kommune selv etter gjentatte forsøk ikke har klart å sette oss i kontakt med riktige vedkommende i NAV Oslos kommunale virksomhet.

Assisterende direktør ved Utviklings- og kompetanseetaten (UKE) i Oslo kommune, Per Vidar Nilsen, henviser alle spørsmål om driftsproblemene til Evry, ved kommunikasjonsdirektør Geir Remman. Men han bekrefter i en SMS til digi.no at de har en kritisk IKT-situasjon ved kommunens systemer.

Ifølge digi.nos kilder i Oslo kommune har UKE opprettet en beredskapsgruppe for å vurdere og iverksette mulig reserveløsning slik at virksomhetskritiske oppgaver. Det skal også jobbes for fullt med feilretting, både hos Evry og hos Datametrix. Etter det digi.no kjenner til drifter Evry VMware-miljøet i Oslo kommune mens Telenor/Datametrix tar hånd om Cisco-løsningene.

Adm. direktør i Datametrix, Svein Lerkerød, sier til digi.no at de jober på spreng sammen med Evry for å finne og utbedre feilen.

– Dette er en alvorlig feil, men ikke alle systemene er nede. Men vi håper å være i normal drift igjen i løpet av ettermiddagen, sier Lerkerød til digi.no.

Saken oppdateres – vi tar gjerne imot tips.