BEDRIFTSTEKNOLOGI

- Vi har steintro på IPv6

Microsoft har investert og er klar, men kundene er lunkne. De trenger et kunnskapsløft.

2. sep. 2008 - 16:07

IPv6 er kommunikasjonsprotokollen som er utviklet for å løse mange av problemene med dagens versjon.

Microsoft bekrefter i et intervju med digi.no at de har gjort store investeringer for å støtte IPv6 i sine produkter.

Investeringene viser at selskapet har stor tro på den nye internettprotokollen, men fortsatt er mange av kundene lunkne til oppgraderingen.

- Nå er IPv4 og IPv6 sidestilt. Alle våre supporterte produkter leveres nå med full støtte for IPv6. Det betyr at bedrifter kan ta i bruk IPv6-teknologi fortløpende, forteller Rune Zakariassen i Microsoft Norge.

Fordelene med IPv6 skal være langt flere enn bare større adresserom. Protokollen lover også bedre sikkerhet, mobilitet og kvalitetskontroll en på dagens nett. Utfordringen ligger i at hele verden i dag kjører IPv4.

- En av løsningene på dette ligger i å bruke Teredo-protokollen. Denne muliggjør en overgang, og betyr at vi kan bruke IPv6 selv om resten av verden er på IPv4, forklarer Zakariassen.

Teredo deler sitt latinske navn med skipsormen som graver i treverk, og som kan gjøre store skader på trebrygger og båter. I dataverdenen er Teredo en tunneleringsteknologi som gjør det mulig å sende IPv6-pakker gjennom NAT og IPv4-nettverk.

Morten Jenssen er Microsofts produktspesialist på serverprodukter, og er mannen Zakariassen henviser til når det er spørsmål om IPv6-erfaringer. Han forklarer hvorfor Teredo er viktig i forbindelse med bruk av IPv6 sammen med IPv4.

- De som uttaler seg om hvor dumt eller fortreffelig IPv6 er har kanskje ikke fått med seg alt som ligger av muligheter og funksjoner, sier produktspesialist Morten Jenssen i Microsoft.
- De som uttaler seg om hvor dumt eller fortreffelig IPv6 er har kanskje ikke fått med seg alt som ligger av muligheter og funksjoner, sier produktspesialist Morten Jenssen i Microsoft.

- Når du skal koble deg til jobbnettverket hjemmefra i dag brukes gjerne kryptert VPN (Virtual Private Network). Ulempen er at denne tunnelen stort sett er en enveiskommunikasjon inn til bedriften. Teredo muliggjør toveis-kommunikasjon, sier Jenssen.

Det gjør at fysisk oppkobling ikke lenger er så interessant, forklarer Jenssen, som følgelig har tro på at teknologien vil viske ut skillelinjene mellom hjemmenettverk, hotellrom og bedriftsnettverk.

- Vi har steintro på IPv6 og bygger det inn i løsningene våre. Det er allerede i løsningene våre i dag, og vi kommer til å bygge videre på det, sier Jenssen.

Det er mange scenarier for hvordan en overgang til IPv6 hvilke virke inn hos bedrifter. Samtidig er det klart at IPv4 ikke vil forsvinne over natten.

- Spørsmålet blir mer hva den enkelte har å hente på å kjøre IPv6 i lokalnettet i dag, sier Jenssen, og svarer selv:

- Den enkelte må selv se hva dette er for noe og hva de kan hente.

- Hvordan er interessen for IPv6 blant kundene deres?

- Det er veldig varierende, sier Jenssen. Han velger å utdype svaret ved å dele opp kundenes interesse for teknologien i tre forskjellige utgangspunkt:

  1. De som lukker ørene, ikke vil vite noe og som krysser fingre og tær å håper alt går bra.
  2. Og så har du de som forholder seg til at IPv6 har kommet for å bli – og som er interessert i hvilke konsekvenser dette får for infrastruktur og nettverk.
  3. Den tredje varianten er de som mener dette er for tidlig for dem og som bevisst velger å vente.

Hos Jenssen banker et teknikerhjerte, og han mener folk og bedrifter burde interessere seg mer for hva som skjer i egne nettverk, eller på egen ”hyssing” som har sier. Spesielt synes han større virksomheter burde følge bedre med i timen enn mange gjør nå.

- SMB-markedet er kanskje heller ikke så interessant i denne sammenhengen foreløpig. Men større bedrifter burde ha et bevisst forhold til dette, sier han.

Finn ut hva dette er og hva det betyr for ditt nettverk Jenssen har merket seg diskusjonen i etterkant av artiklene om IPv6 på digi.no i det siste. Han er ikke videre imponert over kunnskapsnivået i debatten.

- De som uttaler seg om hvor dumt eller fortreffelig IPv6 er har kanskje ikke fått med seg alt som ligger av muligheter og funksjoner. Den generelle kunnskapen om hvordan dette fungerer er heller tynn foreløpig, slår han fast.

Jenssen etterlyser en mer bevisst holdning til IPv6.

– Finn ut hva dette er og hva det betyr for ditt nettverk, sier han.

Microsoft har samlet en del interessant lesestoff for de som ønsker å lese mer om IPv6:
http://research.microsoft.com/msripv6/
http://technet.microsoft.com/nb-no/network/bb530961(en-us).aspx

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.