- Vi hater ikke Microsoft

Danskene med klar melding: offentlig sektor er overmoden for fri programvare.

- Vi hater ikke Microsoft

Danskene med klar melding: offentlig sektor er overmoden for fri programvare.

Fornyingssminister Heidi Grande Røys fikk mye oppmerksomhet for sin lovte satsing på en preferansepolitikk for fri programvare, men fortsatt er politikken «under utarbeidelse».

Lignende tiltak er på trappene også blant statsrådens europeiske kolleger, der mange har ytret ønske om å løfte frem åpen kildekode-løsninger innen offentlig sektor.

Dansk offentlig sektor er blant de som nå sier de er klare for åpen kildekode. Behovet er større enn noensinne, var budskapet fra dansk forvaltning ifølge Computerworld Danmark, som dekker konferansen Open Source Days i København.

- Vi hater ikke Microsoft, men for det offentlige er det noen helt klare fordeler med åpen kildekode, sa Christian Lanng, sjef for it-infrastruktur og implementering i det danske Videnskab, teknologi og udviklingsdepartementet ifølge dansk Computerworld.

Også i Danmark har diskusjonen rundt dokumentformater og kontorpakker vekket stor interesse, men den danske it-sjefen oppfatter ikke dette som viktig.

- Det handler om langt større ting. Den offentlige sektor skal ha kontroll og eierskap over infrastrukturen, interoperabilitet og naturligvis spare penger. Det er grunnen for at vi arbeider med fri programvare.

Han understreker at de er godt i gang med dette. De tre siste årene har de brukt 60 millioner danske kroner på å utvikle åpen kildekode-komponenter. Lanng opplyste videre at de til sammenligning bruker 26 millioner danske kroner i året på Microsoft-produkter.

    Les også:

Til toppen