JUSS OG SAMFUNN

Vi kan få eget ID-kort for Internett

Hennes forgjenger stolte på bankene, men nå vurderer IT-minister Heidi Grande Røys et digitalt ID-kort.

MinSide-portalen har blitt utsatt en rekke ganger på grunn av utfordringer rundt sikkerhetsportalen. Bakgrunnen for dette er at den forrige IT-ministeren, Morten Meyer, valgte å satse på at bankene skulle få ut sin digitale ID-løsninger, BankID, til alle kundene.

Det har ikke skjedd og det bankene blir heller ikke enige med myndighetene om hvordan teknikken skal fungere.

Det er BBS (Bankenes Betalingssentral) som har utviklet og levert Sikkerhetsportalen, men det er Brønnøysundregistrene som skulle forvalte løsningen.

I sommer ble det gjort kjent at Brønnøysundregistrene og Bankenes Betalingssentral avviklet rammeavtalen om sikkerhetsportaltjenester.

    Les også:

En sentral forutsetning i avtalen mellom Brønnøysundregistrene og BBS var at BBS skulle være totalleverandør, med tilbydere av elektroniske ID-er som underleverandører. Bankene og BBS har derimot ønsket å tilby sine tjenester direkte til de enkelte statlige etater og kommuner.

Fornyingsminister Heidi Grande Røys har derfor vært tvunget til å se på andre løsninger for å sikre at norske innbyggere kan bruke offentlige tjenester på Internett på en trygg måte.

En rekke andre land som startet med offenlige internett-tjenester før Norge, blant annet Danmark, Finland og Italia valgte nettopp en statlig ID-løsning, enten som en PiN-kodeløsning eller et fysisk kort.

– Vi vurderer nå flere typer løsninger for sikker innlogging for offentlige tjenester, og vil i første omgang tilby en innloggingsløsning basert på PIN-kode, sier politisk rådgiver Jørund Leknes i Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) til digi.no.

Han ser for seg at PIN-koden til Sikkerhetsportalen kan ha kan være av samme type som den til selvangivelsen, der koden sendes i posten til dem som skal bruke tjenestene.

Leknes er redd for å angi noen tidspunkt for når dette skjer på grunn av den kraftige utsettelsen MinSide har vært igjennom allerede flere ganger.

Han antyder noen måneder, men vil ikke svare bekreftende på at det skjer før jul.

– Vi jobber på spreng for å få på plass en PIN-kodeløsning, uttaler han.

I tillegg vurderer FAD borgerkort med elektronisk brikke som innebærer at hver nordmann får et kort som gir sikker tilgang til alle elektroniske tjenester for det offentlige.

I flere andre europeiske land, blant annet Danmark og Italia, har myndighetene selv valgt å lage et eget digitalt ID-system for sine borgerportaler nettopp for å unngå krangel om penger og måtte vente på kommersielle leverandører.

Leknes sier at dersom man går for borgerkortet, som i så fall blir et offentlig men frivillig ID-kort, vil det være klart i løpet av 2007 eller 2008.

Det er ennå uklart om nordmenn selv må betale for kortet, og hva det vil koste.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.