-Vi kan ødelegge fildeling

Et finsk selskap hevder de kan ødelegge filene som lastes ned over fildelingsnettverk.

Et finsk selskap hevder de kan ødelegge filene som lastes ned over fildelingsnettverk.

Finske Viralg hevder de har hatt kjempesuksess med å stoppe fildeling for den finske delen av BMG. De har i det siste fått svært stor oppmerksomhet for sin pressemelding der de påstår at de kan stoppe 99 prosent av fildelingen.

På selskapets nettsider skryter Viralg veldig av teknologien og resultatene, men er heller tilbakeholdende med hva de faktisk gjør. Muligens er de redde for at fildelerne skal komme med mottrekk.

En del detaljer har likevel etter hvert kommet ut. Viralg hevder i pressemeldingen at de kan ødelegge funksjonelle filer som er lagt ut på fildelingsnettverket. Dette er en sannhet med noen modifikasjoner.

Det er lite som tyder på at Viralg vil forsøke begi seg inn i den tekniske og juridiske jungelen det ville medføre å ødelegge filer som ligger på folks harddisker. Derimot vil de utnytte det at filer på i mange slike nettverk deles opp og lastes ned fra mange forskjellige kilder på samme tid. Teknologien til Viralg skal lure fildelingsklientene til å laste ned ren søppel fra dem, sammen med de fungerende delene. Hvis en del av en fil er korrupt er hele filen oftest ganske så ubrukelig.

Denne teknikken er velkjent og har vært relativt effektiv på Fasttrack-nettverket, som blant annet benyttes av Kazaa. Andre nettverk har vært mindre sårbare og har derfor hatt færre ubrukelige filer.

Forskjellen mellom nettverkene er at Fasttrack har en svært svak rutine for å sjekke filenes ”hashverdi”, en kode som skal være unik for hver fil, og endres selv om bare en liten del av filen endres. Mange av nettverkene har effektivt luket ut falske filer eller fildeler ved å sjekke om filen som lastes ned har riktig hashverdi. Det er denne sjekken Viralg nå hevder at de kan lure, og gi fildelere ubrukelige søppeldata, selv på de andre nettverkene.

Det finnes en del konkurrenter som er etablert på markedet, blant annet Overpeer, som eies av Loudeye. Loudeye hevder også at de med 99 prosent effektivitet beskytter sine kunders filer. Men Viralg har lite respekt for eksisterende løsninger, og kaller dem ”middelmådige”. Med stor selvsikkerhet hevder de at deres løsning er langt mer effektiv.

- Vi lager gode ikke-fungerende filer med en fungerende fil-hash, så når noen prøver å laste ned en fungerende fil, vil vedkommende motta en tilfeldig blanding av fungerende og ikke-fungerende deler. Vi kan rett og slett lage ødelagt innhold med samme hash-kode, sier selskapets pressekontor til nettstedet Slyck.

Det er uklart hvordan Viralg klarer å lure hash-algoritmene, som meget effektivt har kunnet garantere integriteten til en hel fil.

Teknikken skal ikke være testet i BitTorrent.

Viralg hevder å ha kunder både innen film, spill og film. Deres skryteeksempel er BMG Finland, som Viralg hevder har fått svært gode resultater. BMG Finland skal ha økt markedsandelen fra 15 til 25 prosent, og musikk beskyttet med teknologien har holdt seg på den finske top-40-listen i 14,5 uker, mens gjennomsnittet er 8,7 uker. Disse forskjellene kan selvsagt påvirkes sterkt av hvilke artister og plater som kommer ut fra BMG.

Til toppen