Vi kjøper flere og dyrere servere

På verdensbasis faller server-prisene, men i Europa kjøper kundene både flere og dyrere servere, viser en fersk rapport fra analyseselskapet IDC.

På verdensbasis faller server-prisene, men i Europa kjøper kundene både flere og dyrere servere, viser en fersk rapport fra analyseselskapet IDC.

Antall solgte servere økte med 15 prosent i tredje kvartal i år sammenliknet med i fjor, opplyser analysebyrået IDC.

Men de internasjonale serverleverandører bør finne frem styrthjelmen: De totale inntektene falt med tre prosent, hvilket tilsier et gjennomsnittlig prisfall på nesten 16 prosent. Tallene for Europa er hyggeligere - der steg inntektene med 23 prosent, altså en netto prisøkning per solgte maskin.

IDC forklarer prisfallet først og fremst med priskrig på enklere Intel-servere. Men også Japans økonomiske problemer bidrar - i det store japanske markedet har salget falt med 38 prosent. Resten av Asia har derimot fått start på motorene igjen og vokser i samme takt som Europa og USA.

Ingen måler verdien på serversalget i Norge, men analysebyrået DM&R teller antall Intel-servere. I tredje kvartal steg salget bare 2,8 prosent sammenliknet med i fjor. Compaq ruver på toppen med en markedsandel på 44 prosent (inkludert Digital) etterfulgt av HP, IBM, Cinet og Dell.

- Dette skyldes usikkerheten i norsk økonomi. Året startet veldig solid. Totalt ble det solgt 11.700 Intel-baserte servere i Norge de tre første kvartalene, noe som tilsvarer en vekst på 18,7 prosent, forteller Morten Dahl, leder i analysebyrået DM&R.

Internasjonalt stjeler de største leverandørene fra de mindre. Målt etter verdi er IBM størst med Hewlett-Packard på andreplass med en vekst på henholdsvis 20 og 17 prosent.

Men IDC kårer Sun og Dell til de to store vinnerne. Suns salg steg med 39 prosent målt i pengeverdi, men selskapet ramlet ned til fjerdeplass etter at Compaq gjorde et hopp på statistikken i og med kjøpet av Digital. Selskapets Unix-maskiner gjør det godt i et marked som har oppdaget at Windows NT ikke klarer å løse alle oppgaver, sier IDC.

Dells serversalg steg med 62 prosent, noe de fleste ville kalt hyggelig, men dette er dårlige nyheter for et selskap som er vant til en tredobling av salget.

Også Windows NT har mistet noe av vinden i seilene, forteller IDC. Salget steg bare 16 prosent, mot 25 og 76 prosent i første og andre kvartal. Dette kan skyldes flere faktorer, blant annet at et sterkt Unix-salg som steg med syv prosent i forhold til tredje kvartal i fjor.

IDC-rapporten er dårlige nyheter for Compaq. Verdien av det totale salget falt 983 millioner dollar i fjor til 955 millioner dollar i år. Selskapets resultater svekkes av de store lagrene selskapet bygget opp tidlig i år, mener IDC.

Til toppen