Vi liker digitale kameraer

Den norske mann og kvinne er tidlig ute med ny teknologi. Snart selges det like mange digitale som filmbaserte kameraer her til lands.

Den norske mann og kvinne er tidlig ute med ny teknologi. Snart selges det like mange digitale som filmbaserte kameraer her til lands.

I år blir det solgt 100.000 digitale kameraer i Norge. For tre år siden var antallet 38.000, og Fotorådet melder nå om svak nedgang i filmsalget.

- At det selges færre filmbaserte kameraer, er naturlig med dagens økende databruk. Vi tar stadig flere bilder, uansett medium, og på internett har bildebruken eksplodert. Internett uten bilder er utenkelig. Da er digitale kameraer den enkleste løsningen, selv om bilder fra filmbaserte kameraer godt kan brennes på CD-plate, sier Knut Førsund i Fotorådet, i en pressemelding via det oppdragsfinaniserte nyhetsbyrået Newswire. Nye digitalkameraer utvikles nå som perler på en snor. Selv fra relativt rimelige modeller med få bildepunkter, er bildekvaliteten nå så god at det er vanskelig å se om papirkopien opprinnelig stammer fra et minnekort eller film skriver Newswire, selv om de fleste profesjonelle fotografer nok vil betakke seg for de rimeligere modellene på markedet, både i forhold til fargegjengivelse, oppløsning og tekniske muligheter i kameraene.


- Kameraene blir bedre og bedre. I dag får du et godt digitalt kamera fra rundt 3.000 kroner. Egentlig er de bærbare harddisker, som i tillegg til å fotografere også kan ta opp lydfiler og videosnutter. Fra en PC kan du sende bilder og film med lyd til familie og venner mens du ennå er på ferie. Vi snakker altså om en ny fotoverden, sier produktsjef Tom Arne Evensen i Olympus .

Markedskonsulent Nils Magne Klippen i fotokjeden Fotoknudsen er sikker på at fremtiden blir digital, og har allerede utviklet dertil egnede kundeløsninger

- Vi lager papirkopier til kunder som sender oss bilder via e-post. Snart kan de sette minnebrikken fra kameraet inn i en servicestasjon i alle butikkene våre. Kunden velger utsnitt og størrelse, og får deretter kopiene i posten eller fra butikken, sier han.

Flere av de store fotokjedenes hjemmesider tilbyr også kundene sine å lage egne digitale fotoalbum på nettet, og å lage sine egne julekort i eksisterende maler. Også Petter Strømme i Elite Foto spår at digitale kameraer tar over det meste av markedet i løpet av få år. Men fotografier på papir er likevel ikke ut.

- Mange digitalfotografer har skrevet ut bilder hjemme, men nå vil flere og flere ha topp fotokvalitet på papiret. De leverer bildene på cd-rom og minnebrikker, i tillegg til e-post, sier Strømme.

Til toppen