- Vi ønsker ikke å bidra til ID-tyveri

Reaksjonene på publisering av fødselsdato er overraskende, mener Eniros Bård Hammervold.

Bård Hammervold, kommunikasjonsdirektør i Eniro Norge.
Bård Hammervold, kommunikasjonsdirektør i Eniro Norge.

Reaksjonene på publisering av fødselsdato er overraskende, mener Eniros Bård Hammervold.

Eniro publiserer nå fødselsdato og -måned for alle registrerte personer i nettjenesten Telefonkatalogen.no. I praksis betyr det alle nordmenn som ikke har hemmelig telefonnummer.

Opplysningene legges ut uten samtykke, men brukerne kan i ettertid rskegistere seg som brukere å reservere seg.

Dette har skapt en storm av sinte personer på nettet. I tillegg varsler annonsører at de vil unngå nye avtaler med nettjenesten før de slutter med praksisen.

- Kommunikasjonsdirektør Bård Hammervold i Eniro Norge, hvorfor har dere besluttet å legge ut folks fødselsdato på nettsidene deres?

- Bakgrunnen er at vi ønsker å gjøre «min side» i telefonkatalogen så bra som mulig for brukerene. Dette er en måte å skille mellom to personer med samme navn. I tillegg er det en hyggelig tilleggstjeneste å kunne sende en bursdagshilsen til noen du er glad i.

- Ligger det økonomiske motiv bak?

- Ikke i utgangspunktet. Dette er et forsøk på å gjøre tjenesten vår bedre.

- Er det virkelig nødvendig å legge ut disse personopplysningene?

Bård Hammervold, kommunikasjonsdirektør i Eniro Norge.
Bård Hammervold, kommunikasjonsdirektør i Eniro Norge.

- Om det er nødvendig eller ikke skal jeg ikke si noe om. Det får være opp til de som bruker tjenesten å bedømme. Vi er opptatt av å lage en tjeneste som kan brukes til noe litt mer enn bare å finne telefonnumre. Det er enkelt å reservere seg mot dette ved å logge seg inn på «min side» og fjerne krysset for publisering av fødselsdag.

- Skjønner dere at folk reagerer på praksisen?

- Jeg kan forstå at folk synes det er uvant. For de som er litt kyndige er det ikke veldig vanskelig å finne ut når folk er født likevel. Jeg synes reaksjonene er overraskende store. Det bunner kanskje i at dette er litt nytt og litt ukjent.

- Skattelistene innholder folks fødselsår. Dere legger ut fødselsdato. Settes dette sammen har hvem som helst tilgang til de seks første siffrene i fødselsnummeret. Utgjør ikke det et problem?

- Datatilsynet har godkjent at fødselsdag kan publiseres i opplysningstjenester på Internett i henhold til personopplysningsloven.

- Selv om tilgjengeliggjøringen ikke skulle være ulovlig, har dere ikke et moralsk ansvar ovenfor brukerne deres som frykter identitetstyveri og svindel?

- Hvis det er snakk om identitetstyverier, så tar vi det alvorlig. Det ønsker ikke vi å bidra til. Å misbruke en annens identitet er for øvrig brudd på norsk lov, og vi oppfordrer våre brukere til straks å anmelde det til politiet dersom de skulle bli utsatt for dette. Vi tror ikke denne tjenesten øker den sannsynligheten, derfor har vi da også vært opptatt av å få Datatilsynets godkjenning før vi la ut informasjonen. Vi er opptatt av å lage best mulig tjenester for brukeren våre, og vi mener at «min side» og fødselsdag er i tråd med det.

- Annonsører som Stormberg sier at de vil droppe nye avtaler hvis dere ikke endrer praksis. Vil dere revurdere publiseringen av fødselsdato på bakgrunn av det?

- Det vil vi avvente å se. Vi mener at dette sannsynligvis blir en tjeneste folk flest vil sette pris på. Det er synd at Stormberg avventer videre annonsering i Eniro.

- Følger dere med på utviklingen blant kampanjene mot dette på nettet nå?

- Ja, vi følger med. Vi er relativt aktive selv på sosiale medier og har egen profil blant annet på Twitter og Facerbook. Gule sider og telefonkatalogen er tjenester som både skal og vil utvikle seg over tid.

- Hva skal til for at dere snur i denne saken?

- Jeg har ikke lyst til å spekulere i at vi snur i denne saken, vi ønsker å lage bedre tjenester for brukerene våre. Vi ønsker å være tett på og se hva brukerene ønsker. Vi har fått mye negativ tilbakemelding de siste par dagene, men vi har også fått en del positiv tilbakemelding. I sum tror vi dette blir en tjeneste som blir godt mottatt.

    Les også:

Til toppen