TELEKOM

- Vi sier fortsatt «4G»

Netcom bryr seg ikke om at begrepet brukes feil.

Netcom kaller det 4G selvom andre sier at LTE-teknologien ikke kvalifiserer til det. Her direktør August Baumann under åpningen av deres nye mobilnett i desember 2009.
Netcom kaller det 4G selvom andre sier at LTE-teknologien ikke kvalifiserer til det. Her direktør August Baumann under åpningen av deres nye mobilnett i desember 2009. Bilde: Marius Jørgenrud
21. okt. 2010 - 14:49

- For vår del kunne vi like gjerne kalt mobilteknologiene for UMTS, HSDPA, LTE og så videre, men det er en avveining mellom å bruke illustrerende navn som betyr noe for kundene og tekniske beskrivelser, sier kommunikasjonssjef Øyvind Vedershus i Netcom.

De færreste vet hva LTE (Long Term Evolution) egentlig innebærer, og da er det bedre at kundene forholder seg til 4G som fjerdegenerasjons mobilnett, altså noe nyere og raskere enn 3G, mener han.

For snart ett år siden åpnet Netcom sitt første LTE-baserte «4G»-mobilnett i Oslo, et av verdens første i sitt slag. Under åpningsseremonien var veggene dekket av 4G-plakater, og siden har tilbudet vært markedsført som 4G.

4G går igjen som begrep i Netcoms markedsføring, i likhet med USB-modemet fra leverandøren Samsung.
4G går igjen som begrep i Netcoms markedsføring, i likhet med USB-modemet fra leverandøren Samsung.

Men LTE er ikke en 4G-teknologi, ifølge Den internasjonale teleunionen ITU. Organet melder i dag at Long Term Evolution ikke er funnet verdig en plass i sekkebetegnelsen 4G-teknologi.

Noe av bakgrunnen for det er at LTE ikke tilfredstiller kravet til båndbredde over 100 megabit per sekund i opplevd hastighet. LTE har mer enn dette i teoretisk overføringshastighet, men i praksis får brukeren om lag 5-20 megabit i sekundet.

Teleanalytiker John Strand har ved en rekke anledninger påpekt at digi.no tar feil når vi omtaler LTE-mobilnett som «4G». Følgelig uttrykte han glede over nyheten om at teleunionen gir ham rett.

Netcom vil derimot ikke begynne å kalle LTE-tilbudet sitt for «3,9 G» slik Strand foreslår.

- Vi kommer til å bruke 4G som uttrykk inntil eventuelt noen kommer frem til at det ikke er lovlig, sier Øyvind Vederhus til digi.no.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.