JUSS OG SAMFUNN

Vi skyter mer enn før

Fotorådet hevder, med bakgrunn i sterk vekst i fotomarkedet, at fotointeresserte nordmenn bruker både 'analoge' og digitale kameraer til å ta bilder.

1. okt. 2002 - 11:47

Fotorådet holder oversikt over utviklingen innen salget av fotoapparater og filmer. Fotorrådet slår fast at det fotograferes mer enn noen gang i Norge og at det er positive tall i årets åtte første måneder.

Det var ikke tilfelle ved begynnelsen av året, da både fotolaboratorier og resten av bransjen så dystert på fremtiden. Men så kom sola …

Knut Førsund, informasjonssjef i Fotorådet. <i>Foto:  Pressebilde</i>
Knut Førsund, informasjonssjef i Fotorådet. Foto:  Pressebilde

Fotorådet og informasjonssjef Knut Førsund skriver i en pressemelding at "mye pent vær er sikkert noe av forklaringen på at det er blitt fotografert mer enn noen gang før", og slår fast at verdien av kamerasalget har økt med 14 prosent i forhold til året før. Antall solgte kameraer har økt fra 140.151 til 154.83.

Salget av digitale kameraer har økt mest (55 prosent), men også 35 mm speilreflekskameraer, som ble spådd en tilbakegang, har økt med 14 prosent og 35 mm kompaktkameraer har solgt 17 prosent mer.

- De som spådde en hurtig død for filmen, har så langt tatt grundig feil, sier Førsund. Filmsalget er praktisk talt akkurat det samme som for ett år siden, og det til tross for at en betydelig del av kameraparken nå er digitale kameraer. Dette viser at folk bruker sine filmbaserte kameraer, delvis i tillegg til sine digitale, mener han.

Det økte kamerasalget førte også til mer bruk: Det ble solgt 65.000 flere ruller film enn i samme periode i 2001.

- Bransjen vet selvfølgelig at en nedgang i salget av film på sikt må komme, etter hvert som bruken av digitale kameraer øker. Nå jobbes det hardt for å få tak i en større del av de digitale opptakene, for at disse skal lages på fotopapir. I tiden framover vil kundene bli møtt av en rekke muligheter for å få lagd papirbilder fra sine digitale kameraer. Det ligger flere titalls millioner bilder på harddisker rundt omkring som burde vært gjort noe med, mener informasjonssjefen i Fotorådet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.