BEDRIFTSTEKNOLOGI

– Vi vil spare millioner

Nå blir billig meldingstjeneste åpnet for bedriftsbrev.

Finansbyråd i Bergen kommune, Liv Røsseland (Frp), håper at kommunen kan spare flere millioner kroner hvert år på å sende kommunens bedrifter elektroniske brev fremfor tradisjonelle brev. SvarUT ble før påske åpnet opp for næringslivet. Løsningen blir delt med alle som vil ha, og den kostet godt under millionen å utvikle.
Finansbyråd i Bergen kommune, Liv Røsseland (Frp), håper at kommunen kan spare flere millioner kroner hvert år på å sende kommunens bedrifter elektroniske brev fremfor tradisjonelle brev. SvarUT ble før påske åpnet opp for næringslivet. Løsningen blir delt med alle som vil ha, og den kostet godt under millionen å utvikle. Bilde: Oddmund Lunde/Dagbladet /All Over Press
3. apr. 2013 - 08:23

Posten vil garantert hate denne nyheten, men som første kommune i landet har Bergen nå åpnet for at all brevlevering til næringslivet nå kan gå via digitale kanaler. Som digi.no har skrevet tidligere har Bergen i lengre tid sendt informasjon til innbyggerne via sin tjeneste SvarUT.

Rett før påske ble denne tjenesten utvidet til også å gjelde kommunens bedrifter. Dette gjøres via Altinn, som sørger for at innbyggerne og bedriftene som skal ha de elektroniske brevene, får dem. ID-porten sørger for at mottakeren blir legitimert før de kan åpne korrespondansen.

Mens over 500.000 dokumenter til innbyggere og næringslivet ble frankert og postlagt på via papir og postverket i 2012, håper finansbyråd i Bergen kommune, Liv Røssland (frp), at den nye digitale løsningen vil spare kommunen for millioner av kroner i porto og administrasjonen i årene som kommer.

– Hvis halvparten av de dokumentene som blir sendt per post til næringslivet i dag blir lest elektronisk, vil kommunen spare fem til seks millioner kroner. I tillegg kommer andre betydelige kostnader i forbindelse med manuell postutsending, noe som gjør at den samlede besparelsen når bruken utbredes, kan komme opp i nesten ti millioner kroner årlig, sier Liv Røssland i en melding til digi.no.

SvarUT-tjenesten som Bergen Kommune har lansert, blir også delt med alle landets kommuner. Den er sogar lagt ut på utviklersteder som GitHub, slik at alle som vil kan bruke systemet. Dette har kostet godt under en million kroner å utvikle, men det beskjedne budsjettet til tross: sparingspotensialet er enormt.

Men tilbake til Posten. De er den store taperen når stadig mer offentlig post går via elektroniske kanaler. Det anslås at offentlig sektor alene bruker over én milliard kroner på porto hvert år. Postens svar er Digipost.

Dette skal være en sikker elektronisk postboks hvis bedrifter og offentlig sektor må betale for å sende elektroniske brev og vedlegg til brukerne.

KS, organisasjonen til kommunene, er svært kritisk til at regjeringen har ønsket å rigge opp en anbudskonkurranse hvor blant annet Digipost og andre kan være med for selge en tjeneste der innbyggerne kan samle sin digitale informasjon. Flere, særlig innen offentlig sektor, mener at dette kan løses via Altinn, som på mange måter har disse mulighetene i dag.

At SvarUT-tjenesten til Bergen kommune, som nå blir tilgjengelig for alle landets kommuner, også blir tilgjengelig for kommunikasjon med bedrifter, vil nok ikke dempe kritikken fra offentlig sektor mot å bruke private aktører til å levere offentlige brev.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.