- Vi ville fått kritikk uansett

Nestleder i Standard Norge, Ivar Jachwitz, opplevde ikke motstanden mot OOXML som entydig.

- Vi ville fått kritikk uansett

Nestleder i Standard Norge, Ivar Jachwitz, opplevde ikke motstanden mot OOXML som entydig.

På overtid fremdag ettermiddag, nesten fem timer etter at møtet egentlig skulle vært ferdig, sendte Standard Norge ut en pressemelding der de erklærte at Norge ville stemme ja til at OOXML-formatet skal bli en godkjent ISO-standard.

Besluttningen har høstet kraftig kritikk, blant annet fra Håkon Wium Lie i Opera Software.

- Dette er skandaløst. Jeg er helt i sjokk. Standard Norge er ikke skikket til å representere Norge i denne saken. Et klart flertall i den norske ISO-kommiteen sa nei til Microsoft. Så kommer to-tre byråkrater og tar en avgjørelse som er helt i mot flertallet. Dette må få etterspill, sier Håkon Wium Lie, til Dagens Næringsliv.

Selv om besluttningen kom sent på ettermiddagen på fredag, har debatten gått livlig i helgen. Mange er forbannet, både over at Standard Norge bestemte seg for å si ja, og for hvordan prosessen har foregått.

Ivar Hachwitz, nestleder i Standard Norge, mener imidlertid ikke at motstanden var så entydig. Han opplevde det som at komiteen var delt i synet.

- Jeg tror vi ville fått kritikk uansett hva vi hadde stemt, sier Jachwitz til Dagens Næringsliv.

Microsoft var naturlig nok godt fornøyd, og selskapets innleide konsulent Shahzad Rana var godt fornøyd, men veldig sliten etter fredagens møte.

- Dette er en seier for standardiseringsarbeidet, og det er bra for ISO-prosessen. Alle usaklige påstander fra motstanderdne er tilbakevist, sier Shahzad Rana til Dagens Næringsliv.

Rana deltok også i debatten som raste på digi.no i helgen.

    Les også:

Til toppen