Via entrer ringen i kampen om raske prosessorer

Via har produsert prosessorer før, men dette er den første som slippes i vesten.

Den anerkjente brikkeleverandøren Via skal lansere en ny prosessor med navnet Samuel 2. Denne skal være en utfordrer til både Intels og AMDs gigahertzprosessorer. Forgjengeren, Samuel 1, hadde hastigheter på 500-600MHz og ble for det meste markedsført i Østen, Russland og Øst-Europa.

- De har faktisk en gigahertzprosessor som virker på papiret, og det er i seg selv en stor prestasjon, sier David Wong, analytiker ved Deutche Bank i Hong Kong til CNET.

Prosessoren skal produseres i Taiwan Semiconductor Manufacturing med 0.15 mikron teknologi. Dette betyr at Samuel 2 vil bli omtrent 30% mindre enn Samuel 1 som ble produsert med 0.18 mikron teknologi.

Fordi mindre brikker trenger mindre silisium, materialet som prosessorene lages av, blir de derfor rimeligere å produsere og billigere for kjøper.

- Samuel 2 vil utvide markedet vårt og gi oss en inngang til bærbare datamaskiner, forteller Shane Dennison, markedssjef i Via, til CNet.

Lin Tsu-mu ble sitert i Taiwans Commercial Times med en uttalelse om at Samuel 2 vil nå hastigheter på 1.2GHz allerede på slutten av året. CNet fikk ikke tak i Tsu-mu for å bekrefte dette utsagnet.

Prosessoren vil uansett være tregere enn både Intels og AMDs prosessorer, siden denne har mindre cache minne. Dette minnet gjør prosessoren raskere ved at det kan kortidslagre data for prosessoren så den ikke trenger å bruke vanlig minne.

Wong sier videre at markedet er ekspansivt og produsenter som kan hjelpe til med å presse prisene ned vil være vinnere på markedet selv om prosessoren er litt tregere.

Dette trekket kan bli dårlig mottatt av konkurrentene Intel og AMD. CNet spekulerer om at grunnen til at Samuel 1 ikke ble lansert i vesten kan være at de ikke ville risikere en større konflikt med Intel. Via har akkurat gjort seg ferdig med en rettsak der Intel, verden største produsent av brikkesett, mente at de hadde benyttet seg av en Intel-patent.

Via sitter i en vanskelig posisjon, siden de både samarbeider med AMD og Intel om brikkesett som støtter deres prosessorer, og sin egne prosessor som vil ta markedsandeler.

Til toppen