Via ga seg mot Intel-overmakten

Intel dikterte betingelsene i et forlik med den taiwanske prosessor- og brikkesettprodusenten Via. 11 søksmål fordelt på fem land er trukket.

Intel og Via Technologies har gjennom årene kranglet mye i retten. Våren 2000 ble inngått et forlik som løste flere søksmål, blant annet dem som Via arvet etter å ha kjøpt Cyrix i 1999. Men i september 2001 braket det løs igjen da Via satte i gang med å produsere DDR-brikkesett for Pentium 4-prosessoren uten å søke lisens hos Intel. Intel gikk til sak, Via til dobbelt motsøksmål, og slik fortsatte det. Intel anklaget Via for fem tilfeller av patentovertredelser, og Via anklaget Intel for brudd på Via-patenter ikke bare i brikkesett, men også i selve Pentium 4-prosessoren. Via mente dessuten at Intel oppførte seg i strid med Taiwans konkurranseregler.

    Les også:

I går ble det kjent at de to selskapene har inngått et bredt anlagt forlik som innebærer at Via må betale Intel et ikke oppgitt beløp. Via får rett i ti år til å produsere PC-prosessorer og brikkesett som er kompatible med Intel-arkitekturen, men som gradvis må formes slik at de ikke kan brukes mot Intels egne prosessorer og brikkesett. 11 søksmål fordelt på fem forskjellige land er trukket.

Fristene for den pålagte pin-inkompatibiliteten varierer. Innen tre år må Vias PC-prosessorer ikke være pin-kompatible med Intels brikkesett. Innen fire år må Via slutte å produsere brikkesett som er pin-kompatible med Intels prosessorer, og innen fem år vil det ikke lenger være lovlig for Via eller andre å bruke Intel-kompatible brikkesett fra Via i nye PC-er.

I virkeligheten innebærer dette at Via er presset til å gå med på de samme betingelsene som AMD. Begge selskaper har lov til å produsere brikkesett og prosessorer for PC-er som kjører de samme operativsystemene som de Intel-baserte. Men ingen har lov til å produsere komponenter som fysisk sett passer til komponentene fra Intel. Om tre år vil ikke PC-produsentene lenger kunne bruke en Via-prosessor mot et Intel-brikkesett, og om fem år vil de ikke lenger kunne bruke en Intel-prosessor mot et Via-brikkesett.

Via har altså måttet gi seg, men har tre år på seg for å bygge opp en utvidet kundekrets. Hittil har Intels trusler om juridiske represalier hindret mange PC-produsenter, også på Taiwan, fra å kjøpe komponenter fra Via.

Til toppen