Via klargjør Centrino-utfordrer

Via avduket fredag en prosessorserie med en ytelse som skal tilsvare en middels Pentium M, men med langt lavere effektforbruk.

Via avduket fredag en prosessorserie med en ytelse som skal tilsvare en middels Pentium M, men med langt lavere effektforbruk.

Via annonserte fredag i forrige uke en ny prosessorfamilie, C7, som er basert på den x86-kompatible Esther-kjernen.

Prosessoren, som skal produseres av IBM med en 90 nanometers SOI-prosess (System-on-Insulator), er svært liten i størrelse - 30 mm2 - og ha en et lavere effektforbruk enn konkurrerende produkter forbruker. I hvilemodus skal prosessoren trekke omtrent 100 milliwatt, mens det maksimale effektforbruket skal være på mellom 12 og 20 watt, avhengig av brikkenes maksimale klokkehastighet. Pentium M-prosessorer med samme klokkehastighet har et maksimalt effektforbruk på henholdsvis 21 og 27 watt.

Via C7 er utviklet ved Vias datterselskap, Centaur Technologies. Prosessoren skal være beregnet for tynne og lette bærbare PC-er, mini-PC-er, "grønne klienter", forbrukerelektronikk som mediesentermaskiner og digitale videoopptakere. I tillegg skal brikkene være spesielt egnet for bruk i kompakte servere og andre områder hvor lav varmeutvikling er avgjørende.

Via C7 vil i første omgang trolig komme i versjoner klokket til henholdsvis 1,5 GHz, 1,8 GHz og 2,0 GHz. De vil støtte Vias V4 bussgrensesnitt med hastigheter på inntil 800 MHz. Prosessorene støtter Intels SSE2- og SSE3-instruksjonssettutvidelser og vil være utstyrt med 128 kB cacheminne.

Prosessorene er også utstyrt med VIA PadLock Hardware Security Suite, en familie med sikkerhetsteknologier bygget inn i maskinvaren som støtter kryptografiske operasjoner. Suiten består av en slumptallgenerator og AES Encryption Engine, i tilegg til støtte for SHA-1- og SHA-256-hashing og en maskinvarebasert Montgomery Multiplier som støtter nøkler med lengde på inntil 32K for å akselerere kryptografi med offentlige nøkler, for eksempel RSA.

I likhet med nyere brikker fra Intel og AMD, er C7-prosessoren også utstyrt med funksjonalitet som skal være med på å hindre at ondsinnet programvare å kjøre kode i minne satt av til data. Dette støttes også av blant annet Windows XP SP2.

Via hevder at ved å integrere all denne sikkerhetsfunksjonaliteten i prosessoren, kan sikkerheten håndheves raskere og mer effektivt enn med programvare, uten at det har særlig betydning for prosessorens øvrige ytelse.

Via forventer å starte masseproduksjon av C7 i slutten av andre kvartal.

Til toppen