BEDRIFTSTEKNOLOGI

Via med svært energigjerrig miniserver

Det er ikke alltid man trenger så mye regnekraft.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. jan. 2010 - 13:01

I mange tilfeller kan det være mer nyttig at en server som bruker lite strøm enn at voldsom ytelse. Det mener i alle fall Via Technologies som denne uken lanserte serveren M'SERV S2100, som er basert på teknologi som vanligvis vil forbinde med netbooks.

Det nye produktet er rettet mot kunder i små bedrifter og privatpersoner. Den kan utstyres med to interne 3,5 tommers harddisker eller SSD-er, men måler likevel ikke mer enn 13,5 x 12 x 26 centimeter. Maskinen har en 64-bits Via Nano-prosessor som er klokket til maksimalt 1,6 GHz og som leveres med blant annet maskinvarebasert virtualiseringsstøtte og en egen AES-krypteringsmotor.

Maskinen er utstyrt med to spor for SO-DIMM DDR2-minne, doble Gigabyte Ethernet-porter, tre USB-porter og VGA-utgang. Den har også en sokkel for Compact Flash SSD-er som kan brukes til oppstart av systemet.

Serveren leveres med en strømforsyning på 75 watt, som er tilstrekkelig til å dekke det maksimale effektbehovet når den er utstyrt med to interne lagringsenheter.

Via M&#039;SERV S2100 forfra <i>Bilde: Via Technologies</i>
Via M'SERV S2100 forfra Bilde: Via Technologies

Via mener at serveren vil være godt egnet for eksempel som backupserver, fil- og skriverserver for små arbeidsgrupper, for levering av enkle webapplikasjoner, for lagring av logger eller drift for av andre tjenester som ikke nlødvendigvis krever så mye ytelse, men som må være tilgjengelige hele tiden. Lavt effektbehov og et angivelig lavt støynivå er da ofte attraktive egenskaper.

Via har ikke oppgitt hva M'SERV S2100 vil koste. Kundene kan velge operativsystem temmelig fritt. Serveren støtter Windows XP, Windows 7, Windows Server 2008, flere av de vanligste Linux-distribusjonene, samt FreeBSD.

    Les også:

Baksiden av Vias nye server. <i>Bilde: Via Technologies</i>
Baksiden av Vias nye server. Bilde: Via Technologies
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.