BEDRIFTSTEKNOLOGI

Via-prosessor får flere kjerner

Forsøker å redusere avstanden til Intel og AMD

Dagens Nano-prosessor fra Via.
Dagens Nano-prosessor fra Via. Bilde: Via Technologies
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. sep. 2010 - 10:10

Via Technologies er den eneste reelle utfordreren til prosessorkjempene Intel og AMD innen x86-prosessorer. Selskapet har en markedandel på omtrent en halv prosent og fokuserer på lavenergiprosessorer og brikkesett til enklere datamaskiner og integrert elektronikk.

Men kravene til ytelse vokser også i denne sektoren, og standardløsningen ser ut til å være å øke antallet kjerner i prosessorene. Det har Via så langt ikke greid, noe som betyr at selskapet fortsatt bare tilbyr prosessorer med én kjerne.

Dagens Nano-prosessor fra Via. <i>Bilde: Via Technologies</i>
Dagens Nano-prosessor fra Via. Bilde: Via Technologies

Etter flere tilbakeslag skal Via nå være klar til å lansere selskapets første tokjernede prosessor. Det vil ifølge Digitimes være en prosessor i selskapets Nano-familie. Den skal klokkes til 2 GHz og støtte selskapet 1333 MHz V4-buss. Prosessoren skal ha 2 megabyte L2 cacheminne og et maksimalt effektbehov på 20 watt. Den skal lages med 40 nanometers prosessteknologi, være beregnet for bærbare pc-er og kan ifølge Digitimes ventes på markedet senere i høst.

Via planlegger ifølge Digitimes også å lansere en firekjernet prosessor. Dette skal skje innen utgangen av 2011. Denne skal kunne brukes sammen med et nytt brikkesett, VN11, som har innebygd grafikkprosessor med støtte for DirectX 11.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.