Via trolig først med dobbeltkjernet x86-prosessor

Hvis Via Technologies greier å holde timeplanen, vil selskapet trolig være først ute med tokjernede x86-prosessorer.

Hvis Via Technologies greier å holde timeplanen, vil selskapet trolig være først ute med tokjernede x86-prosessorer.

Det er ikke bare kjempene Intel og AMD som planlegger dobbeltkjernede prosessorer for x86-baserte datamaskiner. Via Technologies, kanskje mest kjent for brikkesett til PC-hovedkort, er også i ferd med å utvikle en x86-basert prosessor med to kjerner. Men mens Intel og AMD tidligst ventes å komme med denne typen prosessorer i andre halvdel av 2005, planlegger Via en slik prosessor allerede i juni 2005.

- Vi er temmelig sikre på at vi vil ha noe klart innen slutten av andre kvartal neste år, sier Richard Brown, visepresident for markedsføring i Via, til ComputerWeekly.

Ifølge Brown skal den dobbeltkjernede prosessoren først og fremst være designet for serverklynger med stor tetthet. Selskapet har demonstrert at to prosessorer kan få plass på et Mini-ITX-hovedkort, og det kan leveres standard 1U serverkabinetter som inneholder to slike hovedkort. Til sammen utgjør dette fire dobbeltkjernede prosesser.

I motsetning til Intel og AMD, vil ikke Via bygge begge kjernene inn i samme bit med silisium. I stedet vil selskapet basere prosessorene på to separate silisiumbrikker, hver med én Esther-kjerne. Dette er kjerner som produseres av IBM ved hjelp av 90 nanometers prosessteknologi. Kjernene støtter 32 bits adressering, har et effektforbruk på 3,5 watt ved en klokkehastighet på 1 GHz, men skal etter hvert kunne klokkes opp mot 2 GHz.

    Les også:

Selv om det å putte kjernene i hver sin silisiumbit inne i en felles innfatning medfører problemer knyttet til varmeutvikling og interferens som må løses før brikkene kan brukes, sier Brown at Via valgte denne tilnærmingen for raskere å kunne på markedet med dobbeltkjernede prosessorer. Han sier videre at Via ikke tror at det er mye å hente ytelsesmessig ved å velge den ene tilnærmingen framfor den andre.

Kevin Krewell, sjefredaktør for Microprocessor Report, sier til ComputerWeekly at en modulbasert løsning som Vias vil kunne føre til flere problemer enn brikker som fra starten av er designet med to integrerte prosessorkjerner. Han mener Vias metode vil være mindre kosteffektiv.

Til toppen