JUSS OG SAMFUNN

ViaSat går digitalt

MTG-eide ViaSat Broadcasting startet denne uken sendinger fra et nytt digital anlegg i London. Dermed er ViaSat også omsider på vei inn i den digitale tidsalderen, men avventer fortsatt forbrukermarkedet før de tør satse for fullt.

Herman Berg
10. nov. 1999 - 12:46

Disputten har lenge gått mellom de to satellittaktørene og konkurrentene, Canal Digital, og ViaSat, om hvilken strategi som har vært den riktige: Canal Digital har valgt å satse tidlig med å bruke mange penger på investering og markedsføring av digital-TV via satellitt, mens ViaSat har villet vente til markedet blir mer modent og da konvertere fra analoge parabolanlegg.

Nå synes det som om ViaSat, som er eid av det svenske børsnoterte selskapet Modern Times Group (MTG), er på gli. Denne uken ble det analoge anlegget i London, som blir kalt "playout-senteret", skiftet ut med et heldigitalt senter.

Ifølge en pressemelding har det tatt fire måneder å stable på beina det nye senteret som skal distribuere 32 egne TV-kanaler, med muligheter for ytterligere utvidelse. Tidligere har Espen Asheim, administrerende direktør i konkurrenten Canal Digital, uttrykt tvil om ViaSats påstand om lansering av digital-TV i løpet av seks måneder.

- De som tror at det er kjapt gjort å lansere digital-TV, tar feil. Når ViaSat tror de skal klare det på seks måneder, tror jeg ikke på det. ViaSat kan bruke sin dominerende posisjon så mye de kan, men det tar i alle fall halvannet år å introdusere digital-TV. Jeg håper de tjuvstarter før de begynner å telle dager opp til seks måneder, for vi hadde aldri klart det på et halvt år, sa Asheim til digi.no for drøyt et halvt år siden.

Les saken her:


Canal Digital ler av ViaSat

Den gang responderte ViaSat-sjef Einar Brustad, på denne måten:

- Vi kunne sendt digitalt i dag, hvis det var viktig for oss. Vi er rustet for å gå digitalt i dag, men vi vil ikke gå digitalt i inneværende år. Det går på timing i markedet heller enn den teknologiske utviklingen. Men vi følger med og kan bli fort klare.

Nå har ViaSat tatt det første steget, med TV3, TV1000, TV6, ViaSat Sport og så videre. På digital plattform. Allerede på begynnelsen av 90-tallet ble MTG-kanaler som ZTV og TV6 sendt med digitale signaler, men den gang var det altfor tidlig for noen av aktørene å utnytte de mulighetene det ga. Denne tidlige posisjoneringen førte blant annet til at MTG reverserte strategien, det innrømmet MTG-sjef i Norge, Kalle Lisberg , til digi.no for en stund siden.

MTG og ViaSat har imidlertid hele tiden avvist påstandene om at de ikke skulle ha noen strategi i det hele tatt for digital-TV og Internett. Blant annet vil aktøren fortsatt drøye med å digitalisere sendesignalene for å se hvilken standard som kommer til å bli dominerende i det digitale TV-universet.

Dermed unngår ViaSat dyre investeringer og unngår samtidig at seerne kjøper et produkt de må oppgradere eller kjøpe på nytt kort tid etter. Samtidig forplikter selskapet seg i pressemeldingen å sende analoge signaler parallelt i flere år etter at de digitale sendingene starter opp.

Intil videre blir konsekvensene først og fremst på det interne nivået hvor arbeidsforholdene for dem som jobber blir betraktelig forenklet. Blant annet kan annonsører og mediebyrå sende TV-reklamesnutter digitalt.

ViaSat hevder også at billedkvaliteten for seerne blir bedre allerede på dette stadiet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.