JUSS OG SAMFUNN

ViaSat og Canal Digital begraver stridsøksen

Nå får alle seere med digitale parabol-anlegg tilgang til alle TV-kanaler. ViaSat og Canal Digital er omsider blitt enige om å tilby det tilleggsutstyret seerne behøver for å kunne ta inn alle kanalene - uavhengig av distributør. Men rettighetsstriden om å sende TV 2 er fremdeles ikke løst.

29. sep. 2000 - 14:49
ViaSatCanal Digital
digitoday.no har fulgt digital-TV-striden:
Fortsatt låst i kamp om interaktiv TV
ViaSat får ikke oppleve digitalt CNN
Billigere TV-mottak i desember
Satellitt-krangel fortsatt fastlåst
Satellittkrangel kan velte digital-TV-arbeidet
Totalt fastlåst i krig om digital-TV
Umulig å få inn alle kanaler digitalt
Knallhard drakamp om fjernkontrollen din
ViaSat vil ha samtaler med storkanalene
TV 2 kvitter seg med Canal Digital-eierskap
Seerne har ikke spurt om å få digital-TV
Kun for Canal Digital-kunder
Dagens Næringsliv og NRK med digital-TV-kanal
NRK ute av svensk digitalkamp
Svein Erik Davidsen


- Vi har hele tiden villet praktisere en gjensidig åpenhet, og er nå glade for at ViaSat kommer oss i møte, påstår Davidsen, som beklager at ViaSats digitale kunder lenge ikke har hatt adgang til Canal Digitals ekslusive kanaler.

- Vi reagerte kraftig da ViaSat stengte sine egne kanaler 1. juni i år, og er derfor glade for at de igjen åpner kanalene for Canal Digitals abonnenter. Denne gjensidige åpenheten tror vi fører til at enda flere skaffer seg digital-TV, sier Davidsen.

Samlet har Canal Digital har over 80 digitale og analoge TV-kanaler og 20 musikkanaler

ViaSat bekrefter et de er kommet til enighet med Canal Digital, men understreker at kundene fremdeles må velge en digital løsning for interaktivitet fra én av partene:

- Vi presiserer at det kun er abonnenter med Viaccess/Open TV-baserte satellittunere som kan ta del i Viasats nye verden av interaktive tjenester. Omtalte tjenester som "The Goal Show" i forbindelse med TV3s sendinger fra mesterligaen i fotball, krever at seerne har en mottaker som tar både Viaccess og Open TV, sier administrerende direktør Einar Brustad i Viasat AS.

Viasats avtale med NRK omfatter både analog og digital distribusjon, men den digitale distribusjonen gjennom Viasat krever utbedringer av sendeutstyr,
blant annet i Nittedal. Utbedringene har trukket ut i tid, men skal nå være i full gang og lansering av NRK1 og NRK2 i Viasats digitale basispakke er satt til 1. november.

ViaSat er Skandinavias største tilbyder av betalings-TV og leverer blant annet kanalene TV1000, Cinema og ikke minst TV3 som har senderettighetene til UEFA Champions League. Alt i alt er over én million skandinaviska paraboleiere kunder hos ViaSat.

Digital-TV-krigen er imidlertid ikke helt avblåst. Fremdeles er det slik at ViaSat ikke har mulighet til å sende TV 2. Schibsted-selskapet har inngått en eksklusiv avtale med Canal Digital, og konflikten behandles nå av norske myndigheter. I forrige runde kom Konkurransetilsynet fram til at ViaSat skulle få tilgang, men ble overkjørt av Kulturdepartementet. ViaSat mener at avtalen strider med EØS-avtalens artikkel nr. 54 som forbyr utilbørlig utnyttelse av markedsmakt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.