Ende-til-ende-kryptering

Viber gjør private samtaler virkelig private

Følger i fotsporene til WhatsApp.

TABBE: Prinsippet om innebygget personvern synes å være helt fraværende i meldingsappen Viber, som ifølge amerikanske forskere verken krypterer data på egne servere eller i kommunikasjonen mellom brukerne. Det kan sette 300 millioner bruker i fare for avlytting.
TABBE: Prinsippet om innebygget personvern synes å være helt fraværende i meldingsappen Viber, som ifølge amerikanske forskere verken krypterer data på egne servere eller i kommunikasjonen mellom brukerne. Det kan sette 300 millioner bruker i fare for avlytting. (Bilde: REX/Abed Rahim Khatib/NurPhoto/All Over Press)

Følger i fotsporene til WhatsApp.

For to uker siden skrudde kommunikasjonstjenesten WhatsApp på ende-til-ende-kryptering for alle typer samtaler og innhold som sendes mellom brukerne. I går var det Viber Medias tur til å kunngjøre noe lignende for Viber-tjenesten.

I et blogginnlegg skriver selskapet at løsningen gjør at brukerne kan benytte tjenesten til å kommunisere uten fare avskjæring og avlytting. Dette gjelder for både en-til-en- og gruppemeldinger, men også for tale- og videosamtaler, samt ved sending av fotografier og videoer.

Ende-til-ende-kryptering innebærer at innholdet overføres kryptert hele veien fra avsender til mottaker, og at det kun er den tiltenkte mottakeren som har nøkkelen som skal til for å gjøre det krypterte innholdet leselig.

Funksjonaliteten i Viber vil bli rullet ut globalt i løpet av de nærmeste to ukene. Men den forutsetter at mobil- og nettbrettbrukerne benytter den nyeste versjonen av appen. Når ende-til-ende-krypteringen er aktivert, vil brukerne se en grå hengelås i forbindelse med kontakter og samtaler.

Autentisering av kontakter

Hver brukerenhet vil bli utstyrt med en kryptografisk nøkkel som danner grunnlaget for en funksjon hvor brukere manuelt kan autentisere kontakter som tiltrodde. Da vil den nevnte hengelåsen skifte farge til grønn. Dersom fargen senere endres til rød, er det et problem med nøkkelen til den aktuelle kontakten.

Det kan være at brukeren har erstattet den primære mobilen med en ny, som betyr at brukeren må autentiseres på nytt av kontaktene. Men den røde hengelåsen kan også indikere et man-in-the-middle-angrep, altså at noen forsøker å avlytte samtalen.

I appen er det nå også mulig å skjule visse samtaler fra den vanlige oversikten. Disse samtalene kan kun hentes fram ved å taste inn en tilhørende pin-kode. Det er også mulig å slette meldingene helt.

Viber Media opplyser at Viber-tjenesten har 664 millioner brukere globalt. Selskapet eies av japanske Rakuten.

Til toppen