Video over ADSL kommer, men er krevende

Muligheten til å se på film vil gjøre at mange vil ønske seg ADSL-linje. Men det vil ta litt tid før alle brikkene er på plass, tror Gartner Group.

Muligheten til å se på film vil gjøre at mange vil ønske seg ADSL-linje. Men det vil ta litt tid før alle brikkene er på plass, tror Gartner Group.

I en analyse offentliggjort 21. desember, kartlegger Gartner Group de vest-europeiske teleselskapenes planer for video over Internett. For i løpet av fjoråret lanserte både engelske og amerikanske selskaper tjenester som viser at det er teknisk mulig å tilby video-på-bestilling over ADSL-linjer. I løpet av høsten snudde også en rekke amerikanske TV- og film-selskaper og sa ja til å selge innhold til slike tjenester.

Nå er hele den europeiske telebransjen i ferd med å legge planer, for plutselig har de en stor, ny mulighet til å lage nye tjenester og tjene penger. Målet er både å utkonkurrere video-butikkene og TV/kabel-selskapene.

Ifølge Gartner Group planlegger 40 prosent av de gamle, etablerte televerkene video-over-ADSL, mens blant deres konkurrenter er tallet 60 prosent. Av de store, etablerte planlegger 20 prosent å lansere i 2002 og 20 prosent vil lansere i 2003. Alle utfordrere som har lanseringsplaner, skal gjøre dette i løpet av 2002.

Dette bildet gjenspeiler seg i Norge, der NextGenTel har tatt de første skrittene mot en kommesiell tjeneste, mens Telenor så langt bare har demonstrert muligheten. Gartner Group peker på at IT-, tele- og media-bransjen har eksperimentert med video-over-ADSL siden tidlig på 90-tallet da ADSL ble funnet opp, men at det nå er teknisk mulig. Det er likevel ikke enkelt og slike tjenester stiller store krav til servere, linjer og kundesystemer.


Men et problem som hittil har begrenset utviklingen er i ferd med å løse seg. Foreløpig har ADSL-linjen gått til PC-en og det er ikke så mange som ønsker å se film foran PC-skjermen. Det er mulig å koble avanserte PC-er til fjernsynsapparatet, men dette blir klønete for den vanlige bruker.

Nå begynner det å dukke opp TV-dekodere som kan kobles til ADSL-linjer og servere filmen på TV-skjermen direkte, uten noen PC. Et eksempel på dette er IP500-boksen fra Pace Micro Technology.

Gartner advarer likevel mot en annen utfordring. Det vil ta tid å forhandle frem innholdsavtaler med de store innholdsprodusentene, for i dag har disse avtaler med videokjeder som vil kjempe i mot.

Til toppen