ANALYSER

– Video passerer snart fildeling på nettet

Men det betyr ikke at Cisco mener at det vil bli mindre fildeling. Tvert imot.

Cisco la denne uken fram en ny utgave av selskapets årlige Cisco Visual Networking Index Forecast. Der går det fram at selskapet, som er en stor leverandør av blant annet avansert nettverksutstyr, mener at den globale Internett-trafikken vil også i årene framover vil vokse med høyt tempo. Sammenlignet med trafikkmengden i 2009, vil den være fire ganger høyere i 2014, mener selskapet.

Mens tidligere undersøkelser har påpekt at P2P-basert fildeling har utgjort en svært stor andel av Internett-trafikken generert av forbrukere, mener Cisco nå at P2P-trafikken fra og med utgangen av 2010 ikke lenger vil være mest trafikkrevende aktiviteten på Internett. Andelen vil ifølge selskapet reduseres fra 36 prosent i 2009 til 17 prosent i 2014.

I stedet vil førsteplassen inntas av video.

Cisco mener at det vil finnes en milliard konsumenter av nettbasert video allerede ved utgangen av året. I 2014 vil det ifølge selskapet overføres så mye video over Internett at det vil ta 72 millioner år for én person å se gjennom alt. Det vil da dreie seg om 19,5 exabyte (1018 byte) per måned.

Cisco forventer også kraftig vekst i det selskapet kaller «avansert video», noe som inkluderer 3DTV og HDTV. Veksten ventes å bli på omtrent 1200 prosent mellom 2009 og 2014. Selskapet mener at ved slutten av perioden vil 3D-video utgjøre fire prosent av den totale Internett-videotrafikken generert av forbrukere, mens 42 prosent vil være enten 3D- eller HD-video.

Selv om Cisco mener at den globale fildelingen i årene framover vil utgjøre en mindre andel av den totale trafikken enn i dag, så mener ikke selskapet at mengden vil reduseres. Tvert imot. Ifølge rapporten vil den gjennomsnittlige fildelingsveksten være på 22 prosent per år fram mot 2014. Da vil trafikken tilsvare 11 exabyte per måned. Mye av veksten vil skyldes økt fildeling via tjenester som ikke er P2P-baserte.

Cisco mener at den globale IP-trafikken vil mer enn firedobles mellom 2009 og 2014, slik at mengden per måned vil være på 56 exabyte per måned i 2013 og 63,9 exabyte per måned i 2014. Cisco sammenligner dette med 16 milliarder DVD-er, 21 billioner MP3-filer eller 399 billiarder tekstmeldinger i måneden.

Per år utgjør dette 766,8 exabyte. Tallene inkluderer også IP-trafikk via mobiltelefoni og private IP-nettverk, i tillegg til Internett.

Nord-Amerika ventes å stå for den største andelen av den månedlige trafikken, 19,0 exabyte, fulgt av Asia og Stillehavregionen med 17,4 exabyte, Vest-Europa med 16,2 exabyte og Japan med 4,3 exabyte.

Den raskeste veksten ventes likevel å komme i Latin-Amerika, men en gjennomsnittlig årlig vekst på 51 prosent. Den gjennomsnittlige årlige veksten i Midtøsten og Afrika ventes å bli på 45 prosent, etterfulgt av Sentral-Europa med 38 prosent.

Trafikkutvikling for ulike typer av IP-trafikk mellom 2009 og 2014, ifølge Cisco Visual Networking Index juni 2010. Enhet for den vertikale aksen er exabyte per måned.
Trafikkutvikling for ulike typer av IP-trafikk mellom 2009 og 2014, ifølge Cisco Visual Networking Index juni 2010. Enhet for den vertikale aksen er exabyte per måned. Bilde: Cisco

En interaktiv utgave av illustrasjonen over, finnes her.

Av den totale, månedlige datamengden på 63,9 exabyte per måned, mener Cisco at 7,7 exabyte vil være IP-trafikk generert av bedriftsbrukere. Dette er en tredobling av trafikken denne typen brukere genererte i 2009.

En stor del av veksten i bedriftstrafikken vil skyldes økt bruk av videokonferanser. Veksten i denne typen IP-trafikk vil ifølge Cisco vokse med i gjennomsnitt 57 prosent i året, tre ganger raskere enn bedriftenes totale IP-trafikk.

Enda raskere vil bruken av webbaserte videokonferanser vokse i perioden. Cisco mener vekstraten vil være på i snitt 183 prosent i året, slik at trafikkmengden som skyldes webbaserte videokonferanser vil være 180 ganger høyere i 2014 enn i 2009.

Prognosene ifølge Cisco utarbeidet på bakgrunn av en rekke av selskapets egne analyser, samt modeller for trafikk og bruk samlet inn fra uavhengige analytikerkilder.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.