Video-podcasting kan bli en flodbølge

Ryktene om en kommende Apple video-ipod kan gi startskuddet til en ny flodbølge på nettet.

Ryktene om en kommende Apple video-ipod kan gi startskuddet til en ny flodbølge på nettet.

Tekst-blogger og podcasting er for tiden den store hypen på Internett, men nå åpner spekulasjonene seg om neste bølge. Har spekulatene rett, og det er bare et tidsspørsmål, kan vi stå overfor en ny form spredning av innhold over Internett.

At lomme-enheter og mobiltelefoner kan både ta opp og spille av video er ikke nytt, men forløpig har man ikke hatt noe instrument til å spre slik video på en enkel måte. MMS-meldinger eller lengre videobiter må kopieres eller sendes til og fra enkeltenheter.

Ryktene om at Apple planlegger en iPod som kan vise video har gått i minste et år, men i sommer ble disse ryktene forsterket av den ellers svært etterretlige avisen Wall Street Journal som hevder at Apple er klar med en slik boks i september.

Sammen med systemet for podcasting påpeker flere nå muligheten for en ny spennende mulighet: videocasting. Det er ikke vanskelig å spå at dette kan bli stort hvis det blir like brukervennlig å spre video som lyd.

De færreste av oss er så flinke til å skrive eller har så mye interessant å si, men et det eies noen hundre millioner kompakte videokamera som kan ta opp i TV-kvalitet og så kommer alle mobiltelefon-kameraene og vanlige digital-kamera som kan ta opp i lavere oppløsning.

Startskuddet har allerede gått med muligheten for å lage videoblogs med programmer som Fireant. Men muligheten til å spre video som folk kan få med seg og se på når og hvor de vil på en enkel måte burde bli populært. Du vil kunne abonnere på video som kopieres rett inn på iPoden din - klar til bruk på bussen eller hvor du går.

I tillegg til at video er et langt rikere og dermed mer attraktivt media enn ren lyd, gir video også en annen stor brukerfordel over lyd som ikke alle tenker så mye på. Du kan konsumere video i økt hastighet - du kan spole og se hva som skjer for å finne interessant innhold. Dette gjør det enklere å gå gjennom store mengder innhold, noe som ikke fungerer ikke med tale som podcastes.

Åpner video-mulighetene seg, tyder alt på at vi vil drukne i en veritabel flom av video som vil sette selv de mest ihugede reality og idol-fans på harde prøver. Reality-bølgen ser ut til å ha slipt vekk betydelige deler av verdens kollektive sjenanse og muligheten til å drive privat TV-stasjon vil nok friste mange.

Podcasting av video vil kunne bli et viktig og populært verktøy, både for spredning av nyttig amatørvideo, betalt innhold og veldig mye annet rart. Spennet vil kunne dekke alt fra "slik bytter du clutch på en Ford Mustang 1969" til "min karaokevideo" og alle typer morsomme videoklipp videre til porno i alle mulige versjoner.

Video-podcasting vil - ikke om, men når det kommer - bli en ny og viktig Internett-tjeneste som vil presse grenser for ytringsfrihet og personvern.

Til toppen