BEDRIFTSTEKNOLOGI

Video rett i stua

Ny Bell Labs-teknologi gjør det mulig å splitte ett fiber i 206 kanaler slik at man kan få 5,6Mbps overføringshastighet til hver husholdning - til en fornuftig pris. Med slike hastigheter kan man se høykvalitet video via Internett.

Eirik Flaa
21. feb. 1997 - 13:00

Ny laserteknologi, utviklet hos Bell Labs, gjør det mulig å dele ett fiber i 206 forskjellige datastrømmer på ett fiber, i motsetning til dagens 8 datastrømmer. Hver av "kanalene" vil ha en kapasitet på mellom 37 og 45 megabit per sekund, mens dagens 8 kanaler hver har 2,5 gigabit per sekund.

Selve fiberlinjene trenger ikke oppgraderes for å ta i bruk den nye teknologien, ettersom det hele dreier seg om en ny og bedre lasermultipleksingsteknologi. I fibersammenheng er multipleksingbegrepet knyttet til ulike lysbølgelengder, noe som i praksis betyr ulike fargespektre. Den nye teknologien baserer seg med andre ord på 206 ulike farger sendt gjennom samme fiber. Hastighetsvariasjonen, som nevnt over, er en konsekvens av fargespekteret. Rødt lys beveger seg for eksempel raskere enn blått.

Lederen for utviklergruppen hos Bell Labs, Wayne Knox, uttaler til Wired at teknologien vil være spesiellt interresant for privatmarkedet.

- Idag koster denne type høyhastighetslinjer mellom 10 og 20 tusen dollar i måneden, fordi man kan splitte ett fiber i så få kanaler. Ingen konsumenter er villig til å betale slike summer. Vår visjon er å bringe T3 (5,6Mbps) kapasitet til en fornuftig månedlig pris, sier Knox til Wired.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.