Videobutikkene sliter i USA

Utviklingen i USA viser veien det vil gå for norske videoforretninger.

Utviklingen i USA viser veien det vil gå for norske videoforretninger.

Videokjeder som Blockbuster har hatt et sviktende salg de siste tre årene, og kan se langt etter vekst. Men analytikere spår at markedet for utleie vil stabiliseres fra utgangen av 2005, skriver Yahoo News.

Interaktive innholdstjenester og video on demand (leie av film på Internett) tvinger seg fram til fordel for tradisjonelt videoutleie over disk.

Videokjeder har allerede erfart sviktende salg de tre siste årene. Omsetningen på videoutleie utgjorde 10,26 milliarder dollar i 2001, som falt med 3,3 prosent i 2002, 4,4 prosent i 2003 og hele 7,4 prosent i fjor, ifølge tall fra PricewaterhouseCoopers.

I år spår PwC et ytterligere fall på 7,1 prosent, som til neste år vil bli redusert til 1,1 prosent. Selv om PwC fortsatt ser sviktende salg, mener selskapet at det verste skulle være unnagjort for kjeder som Blockbuster.

VHS og DVD-filmer er fortsatt hovedproduktene som leies ut, med videospill og underholdningsprodukter tar stadig større andel.

Innen 2008 forventes DVD-spillere å være i 101 millioner husholdninger ifølge PwC. DVD-salget nådde 14,7 milliarder dollar, som er en vekst fra 8 milliarder i 1998.

Toppsjefen i Blockbuster, John Antioco spår at utleiemarkedet for tradisjonelle video-produkter vil stabiliseres etterhvert som DVD-spillere blir mer modent.

Utvalg og teknologi vil bestemme hvorvidt det er bryet verdt å ta turen til den lokale videoutleiebutikken. Men det er ikke alle som ønsker to og tre DVD-spillere på hylla. Da kan turen til videobutikken, der valget kan skje etter humøret, være det beste alternativet.

Til toppen