Videokonferanser stuper i pris

Stadig flere bedrifter får bredbåndaksess, noe som vil tvinge fram gratis tellerskritt og billigere billedtelefoni.

Stadig flere bedrifter får bredbåndaksess, noe som vil tvinge fram gratis tellerskritt og billigere billedtelefoni.

Det har vært en gulltid for de store videokonferanseselskapene Tandberg og Polycom, som kvartal etter kvartal har vist solid vekst. Selskaper har betalt skyhøye priser for å kunne kjøre videokonferanser mot sine kunder eller avdelingskontorer over telenettet.

Men det at stadig flere selskaper installerer bredbånd, tvinger videokonferanselskapene til å endre kurs.

Bredbånd gjør det nemlig mulig å integrere tele, data og video, der alle tjenester ganske enkelt kobles i en kontakt til veggen. Med innebygd mikrofon og høytalere i PCer, i tillegg til et webkamera, er dette alt brukeren trenger for å kommunisere på bredbånd.

Tradisjonelle videokonferanser krever på sin side at partene har installert kostbart utstyr og tekonologi.

Ifølge Aftenposten hadde 40.000 norske bedrifter installert bredbånd ved utgangen av 2003, mot bare 9.000 bedrifter i 2001. IT-selskapet Alcatel spår at antallet vil øke til nesten 90.000 de neste 18 månedene.

Den eksplosive veksten i bredbånd har ført til at både bredbånd- og telefoniprisene har stupt. digi.no har flere ganger omtalt nye IP-telefoniselskaper som nå tilbyr svært rimelige telefonitjenester som følge av bredbåndsveksten blant forbrukere.

    Les også:

Nå står bedriftsmarkedet for tur. Sammenlignet med tradisjonelle videokonferanser som sendes over ISDN-linjene på telenettet, kan spare bedriftene for enorme beløp ved å benytte bredbåndsbaserte videokonferanser.

Mellom 75 og 80 prosent av den totale investeringen i forbindelse med tradisjonelle konferanser over ISDN går til teleoperatørene, innrømmer administrerende direktør Terje Rogne i Tandberg Norge til Aftenposten.

Han forespeiler at det rimeligste videokonferanseutstyret allerede til neste år kan koste ned mot 2.000 dollar mot 5.000 dollar i dag. Dette vil da innebære en prisreduksjon på mer enn 50 prosent og flere titalls tusen kroner.

Salgsdirektør Stig Mortvedt i videokonferanseutstyrsselskapet Avikom, som representerer Polycom i Norge, tror på enda større prisreduksjon.

- Videokonferanseutstyr som for to år siden kostet 250.000 kroner, kan i dag koste 17.000 kroner. Til høsten kommer produkter på PC-siden med fullgod videokonferansekvalitet med webkamera til i underkant av 2.000 kroner, sier han til Aftenposten.

Til toppen