Videopille knipser tynntarmen innvendig

Det israelske selskapet Given Imaging har laget en trådløs videopille som tar innvendige bilder av tynntarmen og kommer ut fire timer etter at den er svelget.

Det israelske selskapet Given Imaging har laget en trådløs videopille som tar innvendige bilder av tynntarmen og kommer ut fire timer etter at den er svelget.

Videopillen er 2,5 centimeter lang og 8 millimeter bred. Kapselen inneholder et trådløst videokamera, en lyskilde og et batteri. Kameraet sender to bilder per sekund til en mottaker som pasienten bærer på magen. Etter undersøkelsen overføres bildene til en PC der de konverteres til videoformat og bearbeides på forskjellige måter.

Given Imaging sendte ut en pressemelding 28. august for å fortelle at systemet har gjennomgått omfattende testing på dyr, og skal nå prøves på 20 utvalgte pasienter i New York og London. Hensikten med forsøkene er å legge grunnlaget for godkjenning hos den amerikanske legemiddelkontrollen Food and Drug Administration (FDA).

Hensikten med videopillen er først og fremst å få bilder av de deler av tynntarmen som ikke kan nås gjennom tradisjonell endoskopi der et videokamera festes på en sonde. Videopillen kan ikke styres på sin ferd gjennom tarmene, og kan heller ikke ta vevsprøver, slik man kan med en sonde. På den andre siden er den smertefri, og pasienten er oppegående hele tiden mens videopillen er aktiv.


Given Imaging hevder at trådløs endoskopi gir mindre fare for at undersøkelsen skal skade vev. Spesialister intervjuet av San Jose Mercury News mener enkelte tarmlidelser kan gjøre at pillen blir sittende fast og påføre pasienten unødvendig livsfare. Given innrømmer at dette er et viktig hensyn og at pillen inntil videre ikke skal gis til pasienter der det er mistanke om slike tilstander.

Les mer om M2A på nettstedet til Given Imaging:

Til toppen