TELEKOM

Videosamtaler rett i Opera på mobilen

Har fått støtte for WebRTC.

Det er ikke så festlig å prate med seg selv, og heller ikke å lage en fæl selfie som dette. Men teknologien fungerer i alle fall. Bildet viser en samtale på en pc, hvor brukeren til høyre i bildet er koblet til appear.in via Opera for Android, mens brukeren til venstre benytter Chrome på en pc.
Det er ikke så festlig å prate med seg selv, og heller ikke å lage en fæl selfie som dette. Men teknologien fungerer i alle fall. Bildet viser en samtale på en pc, hvor brukeren til høyre i bildet er koblet til appear.in via Opera for Android, mens brukeren til venstre benytter Chrome på en pc. Bilde: Harald Brombach
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
6. mars 2014 - 13:11

Versjon 20 av Opera for Android ble utgitt i dag. Den store nyheten er støtte for kommunikasjonsteknologien WebRTC, som også Chrome og Firefox støtter. Den viktigste funksjonaliteten til WebRTC, i alle fall så langt, er pluginsfrie videosamtaler direkte i nettleseren. En enkelt videokonferansetjeneste som ser ut til å fungere godt, er Appear.in fra Telenor Digital. Den krever ikke engang innlogging. Opptil åtte personer kan delta i den samme samtalen.

– Weben er den ultimate møteplassen for alle former for kommunikasjon, så hvorfor ikke bygge egenskaper for videokommunikasjon rett inn i den mobile nettleseren, sier Peter Wallman, sjef for mobile produkter hos Opera Software, i en pressemelding.

Slik kan en WebRTC-basert videosamtale se ut i Opera 20 for Android. <i>Bilde: Opera Software</i>
Slik kan en WebRTC-basert videosamtale se ut i Opera 20 for Android. Bilde: Opera Software

– Vi har tidligere samarbeidet med folkene ved appear.in, og deres nettsted er et fint eksempel på hvordan man kan kombinere helt ny webteknologi for å skape et nyttig tjeneste som er gratis og enkel å bruke, men likevel kraftig, sier Wallman.

Brukeren av WebRTC-tjenester må i hvert enkelt tilfelle godkjenne at nettstedet får tilgang til kamera og mikrofon. I appear.in er det mulig å deaktivere både kameraet og mikrofonen hver for seg, dersom man i perioder ikke ønsker å dele bilde eller lyd med de andre deltakerne.

I likhet med Opera 20 for desktop, som kom tidligere denne uken, er Opera 20 for Android basert på versjon 33 av kjernen i Chromium-prosjektet, noe som blant annet skal ha bidratt til å fjerne en del mindre feil.

Den nye utgaven av mobilnettleseren har fått en flatere design i Speed Dial og flere muligheter for tilpasning av navigasjonsfeltene. Dessuten skal det kombinerte adresse- og søkefeltet være forbedret.

Opera for Android er tilgjengelig her. Mer informasjon finnes her.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.