BEDRIFTSTEKNOLOGI

Viewpoint bygger legoklossløsninger

- Ingen visste om Java kom til å slå an, men nå viser det seg at vi satser på riktig teknologi, sier Per Einar Arnstad i Viewpoint. Firmaet satser på bedriftsnorges behov for nye Internett-/intranett-løsninger.

15. aug. 1997 - 15:12

Viewpoint er navnet på et nystartet firma med tre måneders regulær drift bak seg. Selskapet satser på et marked for klient/tjener applikasjoner og løsninger for bedrifter. Daglig leder Per Einar Arnstad sier til digi at Viewpoint spesielt fokuserer på utvikling i Java:

- Mens andre firmaer ofte arbeider utfra konkrete prosjekter, vil vi konsentrere oss om generelle Java-komponenter med større bruksområder, sier han.

Løsningene vil i første rekke tilbys på det norske markedet, hvor firmaet nå satser på å bygge allianser med større aktører i Norge.

- Dette vil typisk være firmaer som har behov for større løsninger i Java og et ønske om å legge ut på Internett-/intranett-informasjon som i utgangspunktet ikke var beregnet på dette, sier Arnstad. På sikt satser firmaet også på å nå ut på det internasjonale markedet.

På den kommende NorBit-messa vil Viewpoint synliggjøre seg gjennom et samarbeid med Apple i en egen seksjon for ny teknologi, blant annet Java. Her vil de kjøre demoversjoner av hva firmaet kan tilby på komponentsiden og løsninger for driftsproblematikk. Samarbeidet er et resultat av Apples satsing på Javateknologi. - Med en Java Virtual Machine innebygget i Mac OS8 går eksekvering av applets raskere, og det er glimrende for oss, sier Arnstad. Samarbeidet innebærer at Apple støtter firmaet med maskiner og utstyr mot at de bruker apples utviklingsmiljø.

Komponentteknologien går ut på at et brukergrensesnitt i nettleseren administres av en generell styrings-komponent. Denne kan kobles mot forskjellige tradisjonelle Java-applets som klokke, kalender, ticker og annonsebannere, samt mer avanserte diagrammer og kart. Det spesielle med teknologien er at forskjellige komponenter plukker opp nye data fra databaser eller flate filer og disse kan implementeres i bedriftens løsninger etter behov. Hver enkelt løsning kan "plukke ut" de spesifikke komponentene som trengs i hvert tilfelle.

Resultatet blir ifølge firmaet en kjapp og mer kompakt javakode som sørger for at appletene hele tiden oppdateres. Andre komponenter gjør det mulig å oppdatere databaser og filer ved hjelp av en teksteditor som rapporter endringer til serveren. Foreløpig bruker Viewpoint en teknologi kalt lasso mot FileMaker, men tilbyr ikke løsninger mot andre databaser. Arnstad kan fortelle at Viewpoint i fremtiden vil ta i bruk JDBC - Java DataBase Connectivity - og tilby grensesnitt også mot databaser fra Oracle og Sybase m. fl.

Selskapet fikk i begynnelsen av 1997 en halv million kroner fra Statens Nærings- og Distriksutviklingsfond (SND), samt 150.000 fra Næringssjefen i Akershus. Disse pengene finansierer delvis et prosjekt om driftsproblematikk.

- Dette er på bakgrunn av at kostnadene for drift har gått kraftig opp, mens utgifter til både maskinvare og programvare går ned, sier Arnestad. Prosjektet skal gi en løsning for automatisk rapportering av driftsinformasjon gjennom nettlesere og er ventet å være ferdig i løpet av ett år.

I den forbindelse er to hovedfagsstudenter ved Institutt for Informatikk ved Universitet i Oslo engasjert med å skrive hovedfagsoppgaver om driftsproblemer. Den ene oppgaven forsøker å finne svar på hvordan man kan oppdatere og sjekke informasjon i forskjellige systemer mens den andre kartlegger hvordan informasjon blir lagt ut på forskjellige måter i forskjellige systemer og lager et filtreringssystem for denne.

Java brukes til implementasjon av forskjellige ideer og løsninger oppgavene teoretiserer rundt. Oppgavene er også koblet sammen slik at informasjonsplukkeren bruker filtreringssystemet.

- Viewpoint vil vurdere å bruke deler av dette arbeidet i fremtidige komponentløsninger, avslutter Arnstad.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.